Reactie: Hoefdraad brengt onafhankelijkheid CBvS in geding
05 Oct 2012, 02:00
foto
Gilmore Hoefdraad, governor van de CBvS


Gilmore Hoefdraad heeft in een persbericht gereageerd op een eerder verschenen bericht vanuit het JAPIN over beweringen van president Bouterse over de financieel-economische situatie bij zijn aantreden. In zijn persbericht betitelt Hoefdraad het JAPIN artikel als 'tendentieus' en 'misleidend' en vindt dat zijn interview met USA Today 'uit zijn context is gehaald'.

De reactie van Hoefdraad is heel merkwaardig. In de eerste plaats omdat Hoefdraad blijk geeft het JAPIN-artikel niet goed te hebben begrepen. De reactie is op de tweede plaats merkwaardig om iets fundamentelers, het vormt een ernstige bedreiging voor de onafhankelijkheid van de CBvS. Hoefdraad kiest met zijn persbericht als governor van de CBvS partij in een puur politieke discussie tussen Bouterse en een politieke exponent van de politieke partij NPS. Van hem wordt juist verwacht dat hij zich strikt onafhankelijk opstelt. Het bewuste JAPIN-artikel concludeert dat de beweringen van Bouterse over de financieel-economische positie van Suriname bij zijn aantreden haaks staan op de objectieve werkelijkheid.

Nog voordat Bouterse zelf een reactie geeft, haast Hoefdraad zich om het voor hem op te nemen. Een dergelijke gedraging van de governor van de CBvS is ongehoord. Het is een regelrechte bedreiging voor de onafhankelijkheid van de CBvS als monetaire autoriteit. Een positie die moeizaam werd verworven na de voor de Suriname donkere dagen onder het NDP bewind van 1996-2000.

Ondanks omhaal van veel woorden, niet relevante verwijzingen en kwalificaties als 'tendentieus' en 'misleidend' in het persbericht van Hoefdraad, staat de kern van het JAPIN-artikel nog recht overeind. Gilmore Hoefdraad heeft in februari 2012 gezegd dat de periode 2000-2010 werd gekenmerkt door een gedegen conservatief fiscaal-monetair beleid en een zeer zorgvuldig en toekomstgericht beheer van onze (staats)middelen mag de woorden van Hoefdraad in USA Today zelf interpreteren: The decade from 2000 was the most positive one for Suriname. The high commodity prices have been a boon for our economy, but as I always say, luck is of no use without solid macro-economic policies over the years. That means conservative fiscal and monetary policies and a very careful and forward-looking management of our resources.
Zorgvuldig en toekomstgericht beheer van staatsmiddelen in de periode 2000-2010, hield in dat elk dubbeltje door minister Hildenberg en governor Telting tweemaal werd omgedraaid voordat die werd uitgegeven. Omdat de staatskas niet een berg geld is waaruit je naar believen kan graaien, werden bepaalde betalingen noodgedwongen ook weleens uitgesteld. Verantwoord liquiditeitsbeheer vereist ook prioriteitstellingen. Hildenberg en Telting kregen hun huishoudboekje op termijn echter wel steeds sluitend. Dat is het careful and forward-looking management of resources waarvoor ze nationaal en internationaal alom gerespecteerd werden.

Hoefdraad verwijt de regering-Venetiaan dat in aanloop naar de verkiezingen 2010 de overheidsuitgaven waren toegenomen en de aanbeveling van het IMF over fasering van FISO niet werd uitgevoerd. Ondanks zijn verwijt is dit verschijnsel ook Hoefdraad niet vreemd. In het jaarverslag 2010 van de CBvS zegt hij hierover: “Dit beleid moet mede geplaatst worden tegen de achtergrond van de algemene verkiezingen die in mei 2010 zijn gehouden. Het is een algemeen verschijnsel dat regeringen, van met name ontwikkelingslanden, in de verkiezingsperiode een expansief financieel beleid voeren”. Het definitieve besluit om FISO in deze vorm uit te voeren kwam van de regering Bouterse!
Hildenberg en Telting hebben vaker IMF-aanbevelingen niet overgenomen. Voor hun was de regie van het macro-economische beleid een aangelegenheid, die onafhankelijk en vrij van IMF-beïnvloeding, door Suriname werd bepaald. De frequente reizen van Hoefdraad naar Washington en de IMF-ers die nu op de CBvS rondlopen, wekken de indruk dat het nu wellicht anders is. En hiermee is wat mij betreft deze discussie verder gesloten.

Sunil Oemrawsingh
Lid Japin
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May