Banen hoeksteen van ontwikkeling
03 Oct 2012, 20:00
foto
Werk in cruciaal in de ontwikkelingslanden, zegt het World Development Report 2013. (Foto: NRC.nl)


In de ontwikkelingslanden zijn banen een hoeksteen van de ontwikkeling, met een beloning ver boven het inkomen alleen. Ze zijn van cruciaal belang voor het verminderen van de armoede, het werkzaam maken van steden, en het verstrekken van alternatieven voor geweld aan jongeren, zegt een nieuw rapport van de Wereldbank.

Het World Development Report 2013: Werk benadrukt de rol van de sterke door de particuliere sector geleide groei in het creëren van banen. Er wordt aangegeven hoe banen die het maximale doen voor ontwikkeling, een positieve spiraal kunnen aanmoedigen. Het rapport stelt vast dat de armoede daalt als mensen zich uit hun misère werken en als banen vrouwen in staat stellen om meer te investeren in hun kinderen.

Efficiëntie neemt toe naarmate werknemers beter worden in wat ze doen, omdat er meer productieve banen verschijnen, en de minder productieve banen verdwijnen. Samenlevingen bloeien als banen diversiteit bevorderen en alternatieven bieden voor conflicten.

Beste verzekering
"Een goede baan kan het leven van een persoon veranderen en de juiste banen kunnen hele samenlevingen transformeren. Overheden moeten banen naar een centraal punt brengen om welvaart te stimuleren en armoede te bestrijden", zegt Wereldbank-president Jim Yong Kim: "Het is van cruciaal belang dat de overheid goed samenwerkt met de particuliere sector, die goed is voor 90 procent van alle banen. Daarom moeten we de beste manieren vinden om kleine bedrijven en boerderijen te helpen groeien. Banen evenaren hoop. Banen zijn gelijk aan vrede. Banen kunnen fragiele landen stabiel maken."

De schrijvers van het rapport benadrukken hoe opdrachten met de grootste ontwikkelings resultaten de inkomens verhogen, steden beter laten functioneren, de economie verbindt met de wereldmarkt, het milieu beschermen, en mensen een aandeel geeft in hun samenleving.

"Banen zijn de beste verzekering tegen armoede en kwetsbaarheid", zegt Kaushik Basu, vicepresident en hoofd econoom van de Wereldbank . "Regeringen spelen een cruciale faciliterende rol door een zakelijke omgeving te creëren die de vraag naar arbeid verbetert."
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May