EBS directeur: Bond doet beloftes zonder overeenstemming
03 Oct 2012, 06:00
foto
Kenneth Vaseur, directeur EBS


EBS-directeur Kenneth Vaseur betreurt het dat de bond in de media een verkeerd beeld schept over de situatie bij de Energie Bedrijven Suriname (EBS). Vaseur zegt aan Starnieuws dat het onderhandelingsteam van het bedrijf afgelopen vrijdag een uitnodiging heeft gestuurd naar de bond om te onderhandelen. “De bond heeft wel gereageerd ja, maar om te zeggen dat deze niet naar de onderhandelingstafel komt als er geen geld wordt gegeven”.

De EBS-directeur zegt dat op deze manier het moeilijk is met de bond te communiceren. Volgens hem heeft het bestuur zichzelf in deze positie gemanoeuvreerd door beloftes aan het personeel te doen zonder die met de directie te hebben besproken.

Gesprek parlementariërs
Nadat maandag het bestuur van de bond een gesprek heeft gehad met enkele parlementariërs, is de directie ook uitgenodigd voor een onderhoud. Dit gesprek heeft dinsdag plaatsgevonden. Vaseur zegt de assembleeleden te hebben geïnformeerd en wacht af wat zij gaan doen. Echter ziet hij nu als oplossing van het probleem dat het bestuur de onderhandelingen hervat. “Het is in het belang van de mensen die de bond vertegenwoordigt en van het land”, meent Vaseur. Hij zegt dat wat de directie voor de werknemers in petto heeft zelfs nog beter is dan wat de bond eist.

De bond onder leiding van Steve Geerlings heeft in een persbericht aangegeven dat het bestuur van de bond al vanaf zijn aantreden wordt belemmerd vakbondswerk te doen, beklad wordt door de directie en wordt bedreigd met inkortingen op het salaris van bestuursleden. Ook zou het bondsbestuur onheus worden behandeld. De bond zegt dat na vijf onderhandelingsronden er niets positiefs uit de bus is gekomen. Het bestuur blijft bij zijn eisen voor een inflatiecorrectie en een studietoelage. Vaseur ontkent de aantijgingen van de bond. “De sfeer wordt nodeloos vertroebeld. Ik kan niet doen en uitvoeren wat de bond zelf bepaalt, anders word ik op mijn vingers getikt. Als het bedrijf van mij was, was dat makkelijk geweest. Het bestuur moet gewoon ingaan op onze uitnodiging”, stelt Vaseur.

Onderhandelingstafel
Over de eisen van de bond zegt de directeur dat het niet klopt dat de eis van 25 procent is verlaten. Hij legt uit dat de bond die 25 procent gewoon heeft verdeeld onder andere eisen waaronder de studietoelage en een inflatiecorrectie. Volgens hem maakt de bond verkeerde prognoses en inschattingen over wat binnen het bedrijf gebeurt. “Wanneer wij als directie bijvoorbeeld hebben besloten dat we geen auto’s huren maar kopen omdat dat goedkoper is, zegt de bond meteen dat er geld is omdat we auto’s kopen om de gemeenschap beter van dienst te kunnen zijn."

Vaseur zegt dat volgens de overkoepelende Caribische energie organisatie, de EBS twee maal zoveel medewerkers heeft dan nodig is. “We zouden eigenlijk moeten afvloeien zoals dat gebeurt bij de Suralco, maar we hebben gezegd dat we dat niet willen doen. Er zijn grote investeringen op komst waar de overheid ons mee wil helpen, een daarvan is het bouwen van een powerplant. We willen iedereen behouden en ze inzetten bij deze powerplant. Ik hoop echt dat het bestuur van de bond tot inkeer komt en naar de onderhandelingstafel komt”, zegt Vaseur.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May