Kruisland voelt zich ‘torenhoog’ geëerd door Rotary clubs
03 Oct 2012, 01:00
foto
Ingelijste foto van Freddy Kruisland, gemaakt door Henry Carbière Falls.


De drie Rotary clubs in Suriname zijn eensgezind. Mr Freddy Kruisland verdient de Rotary Vocational Excellence Award 2012. Alle genodigden in de Ballroom van Hotel Torarica laten hun waardering voor Kruisland blijken. Maar de laureaat kon niet aanwezig zijn om zijn award in ontvangst te nemen. Hij is ernstig ziek. Bij de aanvaarding van de nominatie zei hij dat de award “een torenhoge eer" voor hem is.

Familie, vrienden en mensen die Kruisland goed kennen, vertellen in een documentaire wat de jurist betekent voor Suriname. Behalve zijn excellente kennis van het recht, heeft Kruisland zich enorm ingezet voor het in stand houden van de rechtsstaat. Hij heeft zich vanaf 2000 Pro Deo ingezet als raadsman voor de Organisatie voor Gerechtigheid en Vrede en de nabestaanden van 8 december 1982. Kruisland is een man van kwaliteit en wordt alom bewonderd om zijn diepgang op zijn vakgebied. Hij staat bekend om zijn parate kennis in de rechtswetenschap. De jury, onder leiding van Rotarian Gerard Alberga, stelt dat Kruisland als jurist een diepere dimensie heeft weten te geven aan de beoefening van de rechtspraktijk en de ontwikkeling van het rechtsbewustzijn in Suriname.

Geen moeilijke keuze
Rotary Club Paramaribo, Rotary Club Central en Rotary Club Paramaribo Residence hebben de koppen bij elkaar gestoken en uiteindelijk was het een unaniem besluit dat Kruisland de award moest krijgen voor dit jaar. President van de Rotary Club, Djaienti Hindori, zegt dat de clubs zich helemaal kunnen terugvinden in het juryrapport. Ex-president Ronald Venetiaan prijst de inzet van Kruisland als adviseur van de staat. Hij laat zijn bewondering voor de jurist nadrukkelijk blijken.

De Rotary is trots om Kruisland als voorbeeldfiguur naar voren te schuiven. Dat zijn alle laureaten die de prijs eerder hebben gekregen. De Vocational Exellence Award wordt in de maand oktober uitgereikt. De eerste laureaat werd in 1993 Leo Morpurgo, voormalig hoofdredacteur van de Ware Tijd.

Onvermoeibare strijd
De 73-jarige Kruisland is al 51 jaren actief op het juridische gebied. Hij begon zijn carrière op 1 januari 1961 als fungerend griffier bij het Hof van Justitie en is nu senior partner van het Advocatenkantoor Lim A Po. In de tussenliggende periode heeft hij verschillende functies bekleed bij het Openbaar Ministerie, in de advocatuur en op het gebied juridische advisering en opleiding. Zijn bijdrage in de onvermoeibare strijd voor de instandhouding van de rechtstaatgedachte wordt gezien als de pijler voor de ontwikkeling van de rechtsorde in Suriname.

Naast zijn werk dat zijn lust en zijn leven is, houdt Kruisland veel van Opera. Zijn absolute favoriet is Maria Callas. Hij heeft ook bijzonder veel waardering voor het koor van de kathedraal. Kinderen van de basis en de muloschool traden op en oogsten een staande ovatie van de zaal. Aangezien Kruisland en zijn echtgenote er niet bij konden zijn, werden positieve gedachten naar hen gezonden.

Thursday 28 May
Wednesday 27 May
Tuesday 26 May