Brug: 9 oktober vergadering om Snijders af te zetten
02 Oct 2012, 00:00
foto


Ruim 25 bonden van vakcentrale ‘de Moederbond’ zullen op 9 oktober een ledenvergadering beleggen. De druppel die de emmer heeft doen overlopen is de veiling van het terrein en het gebouw van de vakcentrale. De 25 lidbonden zullen op korte termijn nieuwe verkiezingen uitschrijven. Voorzitter Errol Snijders wordt alvast afgezet.

Vakbondsleider Freddy Brug zegt aan Starnieuws dat deze actie nodig is om te voorkomen dat de vakcentrale ophoudt te bestaan. “De veiling van het Moederbondsgebouw is voor de bonden meer dan zij kunnen accepteren, van een voorzitter die zich niet stoort aan wet en recht en zelfs een rechterlijk vonnis naast zich neerlegt”, benadrukt Brug. De bijeenkomst van 9 oktober wordt gehouden aan de Burenstraat, in het gebouw van de bond bij Rosebel Goldmines, waar Brug voorzitter van is. Deze bond wil financiële verantwoording van Snijders die het bestuur heeft geleid. Er is een kort geding aanhangig gemaakt tegen het vorige bestuur.

Vergadering rechtmatig
De convocaties worden vanaf maandag uitgedeeld aan de lidbonden die uitgenodigd worden op de vergadering. Brug zegt dat deze vergadering komt nadat de bonden tevergeefs bij Snijders op hebben aangedrongen een vergadering te beleggen. “Volgens de statuten hebben wij nu het recht zelf een vergadering te beleggen”, legt Brug uit. Hij benadrukt dat het niet alleen gaat om de 21 geschorste bonden. Eerder hebben vier andere bonden die niet zijn geschorst door de voorzitter, ook al gevraagd om een vergadering”, zegt Brug.

Volgens de vakbondsleider heeft Snijders ondanks het verbod van de rechter toch een vergadering gehouden met enkele bonden. Echter was de agenda niet die door de aanvragers is voorgesteld. Snijders heeft toen gesproken over de schorsing en het royement van bonden. De agendapunten op de vergadering van de bonden zijn onder andere, de huidige positie van het hoofdbestuur, afzetten van voorzitter Snijders en het houden van nieuwe verkiezingen binnen de Moederbond.

Onduidelijkheid veiling
Brug zegt niet te weten wat nu na de veiling moet gebeuren. “Snijders heeft alle documenten over de veiling bij zich. Wij lidbonden weten alleen dat er schuldeisers zijn en dat het gebouw nu is geveild.” De veiling vond plaats terwijl er een kort geding gaande is. De toewijzing moet nog plaatsvinden.

Brug wil nog kwijt dat Snijders in de media zou hebben aangegeven gebruik te maken van zijn democratisch recht om met de rechter van mening te verschillen. “Daarmee heeft deze voorzitter getoond geen respect te hebben voor wet en recht”, meent Brug.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May