PCS zet nog een stap om dienstverlening te verbeteren
28 Sep 2012, 18:30
foto
PCS heeft vandaag de gerenoveerde afdeling 'Opname, Obervatie en Behandelafdeling voor mannen' opnieuw in gebruik genomen. (Beeld: René Gompers)


Het Psychiatrisch Centrum Suriname (PCS) is al geruime tijd bezig om zijn imago en dienstverlening te verbeteren. Het opzetten en vernieuwen van gebouwen is onderdeel hiervan. Vandaag is de afdeling 'Opname, Observatie en Behandelafdeling voor mannen' (OOB) na twee jaren renoveren opnieuw in gebruik genomen.

Op de OOB worden mannen die in een psychische crisis verkeren opgenomen, geobserveerd en behandeld met als doel de cliënt stabieler terug te doen keren in de samenleving. Vroeger had deze afdeling een ‘opbergfunctie’ en werden mensen zolang mogelijk ‘vastgehouden’ vertelt Edwin Bergen, psychiater bij PCS, over de oude behandelmethodes. "De samenleving zag ook niet graag de onstabiele persoon terugkeren omdat de buurt rustiger is tijdens zijn afwezigheid."

Enorme verbetering
Ashok-Koemar Gadjri, hoofd op de OOB, is blij met de vernieuwde afdeling: "De situatie was mens-onvriendelijk. De kamers waren oud, de isolatiecellen liepen onder, de toilet- en badruimten onhygiënisch". Het gebouw is, net als de eerder opgeleverde vrouwenvleugel, in frisse felle kleuren geschilderd. De binnenzijde is geheel betegeld op een gazonnetje na dat zorgt voor wat groen. De grijze en grauwe 'ziekenhuis' sfeer is weggewerkt en is er een prettiger omgeving geschapen. Bergen voegt eraan toe dat de kleuren een positieve werking hebben op de patiënten én de verpleegkundigen.

Dayasankar Mathoera, directeur van PCS, gaf een uiteenzetting over het verloop van de werkzaamheden. Een groot obstakel was de financiering dat geraamd werd op 1.4 miljoen euro. "Maar het was zaak dat de observatie werd aangepakt. De situatie was niet alleen onhygiënisch maar ook mensonterend".
De PCS is niet in aanmerking gekomen voor financiering en heeft zelf de ruim 2 miljoen euro opgehoest om zowel de mannen als de vrouwen observatie afdeling te renoveren. Het proces is verspreid geworden over vier jaren.

Bemoediging minister
De renovatiewerkzaamheden werden ook vaak onderbroken vanwege wijzigingen in de bouwplannen. Nieuwe ideeën en inzichten werden in samenspraak met het verplegend personeel, psychiaters en psychologen in de renovatie verwerkt. Een prieel midden in het gebouw moet het observeren en de relatie tussen patiënt en verpleegkundige verbeteren.
Ook zijn de isolatiecellen door een muur afgeschermd om de patiënt niet te prikkelen en om 'opstootjes' tijdens agressieve uitbarstingen buiten het gezichtsveld van bezoekers te houden. Het gebouw beschikt ook over een camerasysteem om het observeren en bewaken te maximaliseren.

Minister Michel Blokland van Volksgezondheid is onder de indruk van het resultaat: "Zoals het gegaan is, is het om gek van te worden. Dit is een ware prestatie!". De minister stak de PCS'ers een hart onder de riem om zich niet te laten ontmoedigen door slechte berichtgevingen. "Het goede werk hier hoeft niet bezoedeld te worden door één misstap. De kwaliteit van de dienstverlening kan alleen maar verhoogd worden."

René Gompers
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May