Surinaamse deelname aan ASPA belangrijk
27 Sep 2012, 19:00
foto


Ambassadeur Errol Alibux zal als speciale afgezant van president Desi Bouterse, de IIIe ASPA vergadering in Lima op 1 en 2 oktober bijwonen. Staatshoofden en regeringsleiders van de ASPA (Top van Zuid-Amerikaanse- en Arabische Landen) zullen tijdens de IIIe ASPA Topontmoeting in Lima, de onderlinge samenwerking versterken en aan het eind van de vergadering, de Verklaring van Lima aannemen.

Alibux bezoekt de vergadering in de plaats van president Bouterse die door drukke werkzaamheden niet kan afreizen. Hij zal ondersteund worden door functionarissen van het ministerie van Buitenlandse Zaken (BuZa) en van het Kabinet van de President.

Oplossen mondiale problemen
De deelname van Suriname is belangrijk daar het land diplomatieke, historische en/of culturele banden heeft met enkele Arabische landen, geeft de voorlichtingsdienst van BuZa aan. Daarnaast is Suriname lid van de Organisatie van Islamitische Staten (OIC) en de Islamitische Ontwikkelingsbank (IsDB).

Suriname heeft zich gecommitteerd aan het oplossen van regionale en mondiale problemen en is voorstander van een multilaterale aanpak van vrede- en veiligheidsvraagstukken. De erkenning van de Staat Palestina conform de grenzen van 1967 kan in dit licht geplaatst worden, meldt de voorlichtingsdienst verder.

Voordelen voor Suriname
De ASPA) is een mechanisme voor bi-regionale - en politieke samenwerking. 34 landen - 12 Zuid-Amerikaanse (UNASUR) - en 22 Arabische landen (Arabische Liga), behoren tot deze samenwerking. De leden hebben afgesproken nauw samen te zullen werken op politiek, cultureel en economisch gebied, internationale handel en internationale financiering. Duurzame ontwikkeling, wetenschap en technologie, bestrijding van honger en armoede en bevordering van de Zuid- Zuid samenwerking, staan hierbij centraal.

Suriname kan voordelen halen uit het lidmaatschap van de ASPA. De 22 landen van de Arabische Liga importeren gezamenlijk voor vele miljarden uit de rest van de wereld en zijn bereid hun kapitaal te investeren in andere landen.

Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May