DNA-leden maken afspraken over onderwijs binnenland
26 Sep 2012, 17:00
foto
Minister Shirley Sitaldin in gesprek met assembleeleden uit het binnenland. (Foto: Minov)


Parlementariërs uit het binnenland hebben vandaag een onderhoud gehad met minister Shirley Sitaldin van Onderwijs en Volksontwikkeling. Het gesprek kwam nadat Marinus Bee (A Combinatie/Abop) kritiek heeft geleverd op de vorderingen voor een goede start van het onderwijs in het binnenland en de problemen die daar worden ervaren.

Volgens Diana Pokie (A Combinatie) is het een goed gesprek geweest en moet dit resulteren in het nakomen van de harde afspraken die zijn gemaakt. Zij zegt aan Starnieuws dat met de minister is afgesproken dat voor monitoring er een commissie wordt gevormd die bestaat uit parlementariërs uit het binnenland, schoolleiders uit de dorpen en enkele ouders. Deze commissie zal een langdurig karakter hebben en regelmatig met Sitaldin bijeenkomen om de vorderingen van de afspraken te bespreken.

Afspraken over knelpunten
De meest belangrijke knelpunten die opgelost zullen worden, zijn het wederom invoeren van het kleuteronderwijs in het delen van het Boven Suriname gebied in Brokopondo, met name Du-Watra. Pokie zegt hierover dat pas op zesjarig leeftijd in het eerste leerjaar van de basisschool, de kinderen uit die omgeving echt in contact komen met het Nederlands. “Thuis praten zij hun moedertaal, dus die barrière moeten we niet onderschatten”, zegt zij.

Ook de onderbezetting van leerkrachten zal worden aangepakt. Voor het binnenland zijn 90 leerkrachten in dienst genomen. Ook de bouw van enkele leslokalen die zijn opgenomen in het scholenbouwprogramma van de regering, moet snel worden afgerond.

Achterstand wegwerken
Minister Sitaldin en de parlementariërs hebben afgesproken dat er voor het binnenland en special programma wordt gemaakt om achterstanden in te lopen. Volgens Pokie zijn die achterstanden opgelopen door tal van redenen. Zij noemt het gebrek aan lokalen, aan gekwalificeerde leerkrachten, onvoldoende lesmateriaal en andere voorzieningen die nodig zijn om het onderwijs vlekkeloos te laten verlopen. “Deze mankementen zijn al jaren aanwezig. Ik kan alleen maar zeggen dat het gesprek heel goed is verlopen waardoor ik erop vertrouw dat deze problemen eindelijk goed worden aangepakt”, zegt Pokie.

Bij het gesprek met Sitaldin waren aanwezig, naast Bee en Pokie, ook Hugo Jabini (Mega Combinatie/NDP, Waldie Ajaiso (A Combinatie), en Walter Bonjaski (ABOP/A Combinatie).
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May