Granslee blij met Solar straatlamp en brug
26 Sep 2012, 00:00
foto
De straatlamp is de trots van de bewoners van Granslee aan de Boven Suriname. (Foto: Ranu Abhelakh)


“Un dé nohh” klinkt het uit de mond van boothouder Pije Abauna (meer bekend als Mantje). “Un dé ooohh”, antwoorden de vaat afwassende vrouwen bij de aanmeerplaats van het Marrondorp Granslee, terwijl Mantje zijn boot langs hen manoeuvreert. Een delegatie van de Amerikaanse ambassade en Peace Corps bezoekt het ‘Granslee Solar straatlampen project’.

Dit is een initiatief van de dorpelingen, gebundeld in de ‘Granslee Community Members’ en uitgevoerd met hulp van het Amerikaanse Peace Corps in Suriname. In dit dorp, aan de Boven Suriname, wonen er ongeveer 300 mensen.

Lamp brandt hele nacht
Wilfred Ngwete heeft als locale partner aan dit project meegewerkt. Ngwete zegt aan Starnieuws erg trots te zijn op de verlichting op zonne-energie. Deze lamp brandt van zes uur ‘s middags tot zes uur de volgende morgen. De bestaande straatlampen branden van zes tot elf uur ‘s avonds, maar dan alleen als er brandstof voor de generator is. De generator die Granslee en omliggende dorpen van stroom voorziet, gebruikt 15 vaten diesel per maand. “Wan botoman é bron bijna 200 liter olie fu teki a Lanti olie na Atjoni en tya kon na Granslee.” Het gebeurt vaak dat de overheid geen diesel levert, of dat de generator kapot is.

Ngwete geeft aan dat er bewust voor gekozen is om de eerste solar lamp bij de aanmeerplek te plaatsen. “Dis na a ingang fu a dorpu. Ala yuru botoman é kon dya”, zegt hij. Als er geen licht is moeten de vrouwen zich ook haasten om voor donker klaar te zijn met huishoudelijk werk aan de rivier. Met de solar lamp is dat nu verleden tijd. De dorpelingen willen nu overal straatverlichting die op zonne-energie werkt. Met de hulp van Granman Aboikoni willen zij dit realiseren.

Duurzame brug
De kreek die Granslee in tweeën verdeeld, mondt uit op 20 meter van de aanmeerplaats. Tot voor kort zijn boomstammen als brug over de kreek gebruikt. Kinderen en senioren hebben veel problemen gehad met deze constructie. Het heeft tot ongelukken geleid.

Evenals het Solar straatlampen project is het verzoek om een duurzame brug ook bij het Peace Corps ingediend. Volgens Ngwete maken ook bewoners van de omliggende dorpen gebruik van de brug. “A broki na wan onderdeel fu a pasi, san é waka fu Dahoume ini Granslee na Godo fu eindig ini Solan, dati dé na abra sey fu Djoemoe.” De Solar straatlamp is eind juni opgeleverd en verlicht ook de brug die eind mei in gebruik werd genomen.

Edward Troon
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May