150 jaar Totness wordt groots gevierd
26 Sep 2012, 09:00
foto
Districtscommissaris Harold Sijlbing in vergadering met de commissie '150 jaar Totness'.


De hoofdstad van het district Coronie, Totness, herdenkt haar 150-jarig jubileum. In 1862 vond de aanleg en inrichting van Totness als vestigingsplaats voor de geëmancipeerde ex-slaven. Het jaartal is wel bekend, maar nergens in onze historie kan nagetrokken worden om welke dag het gaat. Districtscommissaris (dc) Harold Sijlbing van Coronie zegt aan Starnieuws dat besloten is om het jubileum groots te vieren op 23, 24 en 25 november 2012.

Zo zal er een kokosfestival worden gehouden. Alle producten vervaardigt van kokos, zullen worden tentoongesteld. Daarnaast zijn er veel activiteiten. “Het lijkt ons goed om deze historische gebeurtenis te herdenken en te vieren, waarbij zowel bezinning, dankbaarheid, eensgezindheid als vooruitzichten voor duurzame ontwikkeling centraal zullen staan”, deelt Sijlbing mee.

Een goede reflectie
De Commissie 150 jaar Totness heeft als opdracht meegekregen om voorstellen te doen, een activiteitenprogramma samen te stellen en voor te bereiden. De activiteiten moeten een reflectie zijn van alle Coronianen en de trots voor het erfgoed weergeven.

Sijlbing merkt op dat het de dichter en voordrachtskunstenaar Sombra is geweest die enkele historische gebeurtenissen onder zijn aandacht bracht. Hij denkt aan een algemene interreligieuze dank- en gebedsdag, een kokosfestival waarin de waarde en de vele gebruiken van kokos wordt gedemonstreerd en ervaren en de huldiging van personen met bijzondere verdiensten voor Totness.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May