IMF waarschuwt voor meer mondiale groei bezuinigingen
25 Sep 2012, 14:00
foto
IMF's Christine Lagarde zei dat de eurozone "het epicentrum" blijft van de wereldwijde economische zorgen.


Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zal naar verwachting volgende maand knippen in zijn prognose voor de wereldwijde groei, wanneer hij zijn verwachtingen voor de wereldeconomie bijwerkt.

In een toespraak zei het IMF-hoofd, Christine Lagarde, dat de mondiale groei "waarschijnlijk een beetje zwakker" zou zijn dan verwacht. Problemen in de eurozone en zorgen over de Amerikaanse economie, blijven drukken op het vertrouwen van investeerders, zei ze.

Ze waarschuwde ook voor een vertraging in een aantal van de opkomende landen die eerder de wereldwijde economische groei versterkten. In juli verlaagde het IMF zijn wereldwijde groei projectie voor 2013 tot 3,9%, maar liet de prognose voor 2012 onveranderd op 3,5%.

Epicentrum crisis
Lagarde sprak in Washington: "We blijven een geleidelijk herstel projecteren, maar de wereldwijde groei zal waarschijnlijk een beetje zwakker zijn dan we zelfs hadden verwacht in juli, en onze verwachting is in de afgelopen 12 maanden naar beneden bijgesteld."

Ze verwelkomde recente maatregelen door de regeringen van de eurozone en de Europese Centrale Bank (ECB) om houvast te vinden voor de problemen van het blok. Eerder deze maand zei de ECB dat zij een onbeperkt aantal obligaties zou kopen van noodlijdende landen in de eurozone. "Het was duidelijk een keerpunt", aldus Lagarde.

Maar ze voegde eraan toe dat regio nog steeds 'het epicentrum' was van de crisis. De IMF-baas zei ook dat de VS moet voorkomen dat hij zich stort van een fiscale klif van diepe bezuinigingen en belastingverhogingen dat een andere recessie kan veroorzaken en die schadelijk zal zijn voor de wereldeconomie.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May