Minister van Justitie Trinidad & Tobago ontslagen
24 Sep 2012, 01:00
foto
Herbert Volney


Herbert Volney, de Trinidadiaanse minister van Justitie, is de laan opgestuurd als gevolg van een controversiële wet, die ertoe zou kunnen leiden dat de aanklachten over corruptie tegen meer dan een dozijn mensen die daarvan worden beschuldigd, komen weg te vallen. Ook twee mannen die naar de Verenigde Staten van Amerika willen, zouden onder deze wet vallen.

Premier Kamla Persad-Bissessar zei dat Volney, een parlementslid van de regerende coalitie, had misleid. De bewindsman had het kabinet verzekerd dat de afkondiging van de nieuwe wet was goedgekeurd door het landelijke hoofd van justitie en de directeur van het Openbaar Ministerie (DPP) .
In een nationale televisietoespraak bood premier Persad-Bissessar donderdagavond haar excuses aan het land en noemde ze de acties van Volney "valse verklaringen."

Een clausule in de verordening van Justitie (strafbare handelingen) die vorig jaar november is aangenomen en eind vorige maand in werking is getreden, zegt dat vermeende misdaden van meer dan tien jaar geleden, zijn verjaard. De regering ligt onder een spervuur van kritiek als gevolg van de wet. Vakbonden, advocaten, zakengroeperingen en anderen hebben zware kritiek geleverd.

1 miljard weggemoffeld
In een spoedzitting vorige week, heeft het parlement voorgestemd voor de intrekking van het controversieel gedeelte van de wet, maar een aantal juridische analisten zei dat degenen die al voor vrijstelling hadden gevraagd onder de nieuwe wet, misschien alsnog de gelegenheid krijgen om hun zaak te laten vallen.

Onder degenen die baat kunnen hebben van de nieuw wet zitten de zakenlieden Ishwar Galbaransingh en Steve Ferguson die de Verenigde Staten willen hebben. Het tweetal zou bij de bouw van de internationale luchthaven van Trinidad een miljard dollar hebben weggemoffeld.

Galbaransingh is een belangrijke financier van het Verenigd Nationaal Congres (UNC), een van de belangrijkste politieke partijen in de People's Partnership coalitieregering. In 2005 heeft een grand jury in Florida een aanklacht tegen Galbaransingh, Ferguson alsook zes Amerikanen gedaan op beschuldiging van corruptie bij onder andere de bouw van de terminal van de luchthaven.

Galbaransingh en Ferguson strijden tegen hun uitlevering aan de Verenigde Staten, met het argument dat ze zeven jaar strafrechtelijke procedures voor dezelfde beschuldigingen hebben doorstaan in Trinidad. Ze vinden dat ze niet mogen worden uitgeleverd voor dezelfde beschuldigingen.

Volney is de achtste minister die is ontslagen sinds de People's Partnership aan de macht kwam in mei 2010. Advocaat Chrisslyn Moore is benoemd tot de nieuwe minister van Justitie.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May