Communicatie universiteitsbestuur en studenten zoek
24 Sep 2012, 04:00
foto


De organisatie voor Studielimieters wil dat de universiteit het dispensatiebesluit herziet. Zij vindt dat de onderwijsinstelling haar eigen studenten niet respecteert.

Ook ziet de organisatie graag dat de communicatie tussen het bestuur, de studenten en de samenleving wordt verbeterd. Op 13 september heeft de organisatie voor Studielimieters een gesprek aangevraagd met het universiteitsbestuur, maar heeft nog geen reactie ontvangen.

“Het gaat er bij ons om dat er correcte regels worden gemaakt, die door iedereen worden nageleefd. De nieuwe regels kloppen niet, en worden nu al in de wind geslagen. Dit kan zo niet doorgaan”, zegt Dimitri Tjon Sie Fat van de organisatie. “Wij willen ook niet dat studenten langer dan 5 jaar over hun studie doen. Integendeel, we willen dat iedereen zo snel mogelijk afstudeert!”

Studenten afgestraft
Hij wijst erop dat dat alleen kan als de juiste regels waar iedereen zich aan moet houden, worden uitgevoerd. “Er zullen ook consequenties moeten zijn wanneer docenten of besturen hun plichten niet nakomen”, stelt Tjon Sie Fat. De organisatie vindt dat op dit moment de studenten worden afgestraft, terwijl vakken niet worden verzorgd, cijfers een jaar te laat worden ingediend en (onvolledige) tentamenroosters slechts 2 weken van tevoren worden prijsgegeven.

“Wij vragen ons af hoe het kan dat het universiteitsbestuur vlak voor de herinschrijvingsperiode en de vakantie komt met een besluit en dan geen verder informatie geeft”, schrijft de organisatie voor Studielimieters. Er is veel onrust en onduidelijkheid ontstaan onder de studenten. De organisatie vindt het ook onredelijk dat er op 2 september een besluit wordt genomen, waarvan de consequenties een dag eerder – op 1 september – zijn ingegaan.

Intimidatie
De limieters, studenten die de studieperiode hebben overschreden, die vanaf 2007 zijn ingeschreven, konden zich in de eerste twee weken van september herinschrijven. Tekende de student de verklaring waarin hij zich committeert aan het dispensatiebesluit niet, dan kon hij niet opnieuw worden ingeschreven. “Wij zijn principieel tegen deze intimidatie”, zegt Tjon Sie Fat.

Hij wijst erop dat volgens het dispensatiebesluit ook de studenten die zich vanaf 2010 hebben ingeschreven en niet alle vakken van het eerste collegejaar hebben gehaald, vallen onder studielimieter. De organisatie wil weten hoeveel limieters er in totaal zijn, hoeveel studenten op de universiteit ingeschreven zijn en hoe lang de gemiddelde student doet over zijn studie per studierichting. “Wij kijken uit naar de antwoorden”, stelt Tjon Sie Fat.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May