Belize krijgt 60 dagen uitstel van betaling
22 Sep 2012, 20:30
foto


Het door schulden belaste Belize heeft 60 dagen respijt gekregen nadat hij een deel van zijn achterstallige schuld heeft betaald. De Caribische natie heeft een deel van zijn achterstallige schuldrente van US 23 miljoen dollar afgelost.

De schuldeisers kregen US 11, 7 miljoen van hun tegoeden bij de staat, die daarmee wat ademruimte krijgt. Belize heeft met de gedeeltelijke betaling ook de kans op een regelrechte veroordeling verminderd.

Het land moest uiterlijk op 20 augustus de rentebetaling van US 23 miljoen dollar betalen, maar kreeg 30 dagen uitstel. De termijn is woensdag verstreken. Het resultaat was dat het ratingsbureau Standard & Poor Belize categoriseerde als ‘selectief’, een stap boven een volledige in gebreke stelling. De obligatiehouders zijn tevreden met de deel-betaling en hebben het nemen van juridische stappen opgeschort.

"Het besluit van de overheid over de dividendbetaling is genomen in overleg met de (obligatiehouder) commissie en we beschouwen het als een goede trouw stap in de goede richting", zegt co-voorzitter van de commissie AJ Mediratta van Greylock Capital Management.

Worstelende economie
Belize is afhankelijk van toerisme en is beroemd om zijn rif-duiken en vissen. Het land probeert opnieuw te onderhandelen over de voorwaarden voor de schuld van US 550 miljoen. Premier Dean Barrow zei dat zijn land zich de dividendbetaling niet kon veroorloven en beloofde te heronderhandelen over de voorwaarden van de obligatie. Hij won daarmee een tweede ambtstermijn in maart.

De superobligatie vertegenwoordigt ongeveer de helft van de staatsschuld. Maar de suggestie van de regering dat de schuldeisers zouden moeten overwegen 45% van hun investering af te schrijven, is niet in goede aarde gevallen bij de obligatiehouders.

De crediteuren waren bang dat Belize hen in een schuldsanering à la Griekenland wilde manoeuvreren. De superobligatie loopt af in 2029, maar de regering wil dat termijn verlengen, met betalingen verspreid over vijftig jaar. Belize wil ook de rente – nu 8,5% - verlagen tot 2%. De onderhandelingen worden voortgezet.

Engelssprekend Belize, die in 1981 onafhankelijk werd van Groot-Brittannië, heeft een bevolking van 330.000. Het land is voor zijn inkomen sterk afhankelijk van toeristen uit Europa en de VS, maar de wereldwijde financiële crisis heeft het aantal bezoekers drastisch teruggebracht.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May