Sasur moet niet verdwijnen maar andere richting opgaan
19 Sep 2012, 22:30
foto
Ramon Williams, directeur Surinaams Conservatorium.


Directeur Ramon Williams van het Surinaams Conservatorium, ziet onder de huidige omstandigheden niet dat er en oplossing komt in het geschil tussen de Stichting Auteursrechten Suriname (Sasur) en gebruikers van muziekwerken. Williams die lid is van de American Association of composers, zegt dat elk land een auteursrechtenbureau moet hebben, maar niet op de manier zoals Sasur opereert. “Sasur moet wat mij betreft niet verdwijnen, maar samen met alle spelers een andere richting opgaan”, zegt de muziekdeskundige.

Volgens Williams is deze kwestie niet moeilijk op te lossen. Er zijn voorbeelden genoeg in de wereld en hoeft het wiel niet opnieuw uitgevonden te worden. Het verbaast Williams dan ook dat vanuit de overheid geen goede ingreep wordt gepleegd. Als dit geschil blijft voortduren, voorziet Williams dat er op den duur haast geen Surinaamse muziek meer op de lokale radio te horen zal zijn. “We hebben er nu een complexe zaak van gemaakt met touwtrekkerij van hier tot ginder.

Hand in eigen boezem steken
Williams meent dat Sasur ook de hand in eigen boezem moet steken en niet moet staan op haar juridische dekking door de auteursrechtenwet. “We moeten in overweging nemen dat Sasur niet door de overheid is ingesteld maar door particulieren en dat zou niet zo moeten zijn. De maatschappelijke onrust en achterdocht is te begrijpen. Daarnaast moeten we niet vergeten dat de mediabedrijven niet gekend zijn in het traject maar op de een of andere manier met de neus op de feiten zijn gedrukt. We moeten wel beseffen in Suriname dat auteursrechten betalen gewoon moet, maar het moet vanuit de overheid worden gestructureerd en vooral worden gecontroleerd”, motiveert Williams.

Overigens moet volgens Williams niet uit het oog worden verloren dat mediabedrijven jarenlang zich op en bepaalde manier hebben ingezet voor de Surinaamse gemeenschap ook zijn ze een onderneming. Zij zouden volledige inspraak moeten hebben in de totstandkoming van een goed functionerend auteursrechten bureau. Williams stelt voor dat niet de wet ongedaan wordt gemaakt, maar dat alle beschikkingen en rechtszaken worden ingetrokken, een degelijke onafhankelijke commissie wordt samengesteld en opnieuw wordt begonnen. “En daar zijn er in de wereld voorbeelden genoeg voor”, meent Wiliams.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May