VN-rapport: Coca-productie Bolivia daalt
20 Sep 2012, 04:00
foto
President Evo Morales wijt de productie van cocaïne aan de consumptie in het Westen (Foto: Reuters)


De productie van cocabladeren – de grondstof voor cocaïne – in Bolivia is in de afgelopen jaren aanzienlijk gedaald, zegt de Verenigde Naties. Het gebied dat gebruikt wordt voor de teelt van coca is met 12% minder verminderd, schrijft een rapport van het VN-Bureau voor Drugs en Misdaad (UNODC).

Dit is de eerste grote daling sinds president Evo Morales, een voormalige coca- producent, in 2006 aan de macht kwam. De productie van coca in kleine hoeveelheden is legaal in Bolivia. De bladeren worden al eeuwenlang gebruikt als mild stimulerend middel en om de effecten van de grote hoogte in de Andes tegen te gaan. De productie van cocaïne is illegaal in het land.

Het jaarlijkse UNODC- rapport zegt dat het gebied van de cocateelt is gedaald van 31.000 hectare in 2010 tot 27.000 hectare. De Boliviaanse minister van Buitenlandse Zaken, David Choquehuanca, zei dat de bevindingen aantonen dat zijn land ten onrechte werd bekritiseerd nadat het de anti-drug samenwerking met de Verenigde Staten in 2008 beëindigde.

Geen moreel recht
"Veel mensen dachten dat met het vertrek van de DEA (Drugs Enforcement Agency), de cocateelt in Bolivia zou stijgen," zei Choquehuanca. "Maar dankzij de vastberadenheid van de Boliviaanse regering, en de steun van de internationale gemeenschap, tonen we vandaag concrete resultaten."

Bolivia is echter nog steeds één van de belangrijkste producenten ter wereld van cocaïne, naast zijn Andes buren Peru en Colombia. President Morales heeft de consumptie in het Westen vaak bekritiseerd voor het floreren van de productie van cocaïne in de Andes. Dat is de reden waarom het staatshoofd onlangs zei dat de VS geen "moreel recht of bevoegdheid" heeft om te praten over de strijd tegen de drugshandel.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May