Uitzendkrachten moeten betere voorzieningen krijgen
18 Sep 2012, 11:00
foto
De Vereniging van Surinaamse Uitzendbranche tijdens een bezoek aan minister Michael Miskin van ATM.


Uitzendkrachten moeten de status krijgen van werknemers zoals bedoeld in het Surinaams Burgerlijk Wetboek. Dit is het voornaamste voorstel van de conceptwet ‘Terbeschikkingstelling arbeidskrachten door intermediairs’. De Vereniging van Surinaamse Uitzendbranche (VSU) heeft met minister Michael Miskin van Arbeid, Technologische Ontwikkeling en Milieu deze conceptwet besproken tijdens een bezoek onder leiding van Hortence Deekman.

Nu zijn de uitzendkrachten bij bepaalde uitzendbureaus niet als werknemer in dienst, terwijl zij ook niet in dienst zijn van het bedrijf dat gebruik maakt van hun krachten. Ze worden dus als 'losse arbeiders' beschouwd. Het ministerie heeft geconstateerd dat de voorzieningen voor uitzendkrachten veel minder zijn dan werknemers die op basis van een CAO in het zelfde bedrijf werken, terwijl dezelfde werkzaamheden worden verricht.

Uitbuiting voorkomen
Suriname heeft de ILO-conventie betreffende uitzendbureaus sinds 2006 geratificeerd. Deze conventie beoogt uitbuiting van uitzendkrachten te voorkomen, en te zorgen voor een gelijke behandeling van alle werkende burgers. Het ministerie is samen met stakeholders bezig de wet op dit stuk aan te passen.

De minister heeft de vereniging gevraagd om haar commentaar als onderdeel van het bedrijfsleven te deponeren bij hun vertegenwoordigers in het Arbeid Advies College (AAC), meldt de voorlichtingsdienst van ATM.
Het AAC dat bestaat uit vertegenwoordigers van de overheid, de vakbeweging en het bedrijfsleven, zal alle commentaren bespreken om overeenstemming te bereiken over de conceptwet. Hierna zal de wet aangeboden worden aan de Raad van Ministers, de Staatsraad en de Nationale Assemblee voor goedkeuring. De vereniging van Surinaamse Uitzendbranche bestaat uit 20 bedrijven.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May