Prijs lokale kip gaat met 10 tot 15% de lucht in
18 Sep 2012, 08:00
foto


Lokaal gekweekte kip zal duurder worden. Dit komt door verschillende factoren. De prijs van veevoer, dat het meest wordt gebruikt bij het kweken van kippen, is gestegen. Bovendien hebben kwekers het door de extreme hitte van de afgelopen dagen, extra te verduren. Kippen overleven de hitte niet, waardoor het sterftecijfer hoger is. Ook voor benzine moet meer neergeteld worden. Dit alles leidt ertoe dat de prijs voor 'Surinaamse kip' met 10-15 procent verhoogd zal worden.

Peter van Dijk, directeur van Sranan Fowru, een van de grootste leveranciers in Suriname, deelt aan Starnieuws mee dat de verhoging van de veevoerprijs doorberekend zal worden in de lokale kipprijs. Hij denkt aan een verhoging van tien procent. Recentelijk was de prijs van het voer al met ruim 10 procent verhoogd, terwijl de prijs van de lokale kip hetzelfde was gebleven.

Eigen voedselproductie belangrijk
Van Dijk is voorbereid op minder afname van de Surinaamse kip, al wordt die volgens hem door velen ‘lekkerder en beter’ gevonden dan importkip. Volgens hem gaat het grootste gedeelte van de geïmporteerde kip naar de horeca. “De consument blijft kiezen voor lokale kip, maar als de prijzen verhoogd worden, zal er minder geconsumeerd worden”, voorspelt hij.

De kippenkweker vindt de eigen voedselproductie een prioriteit. “Het is erg belangrijk dat wij onze eigen voedsel produceren en minder afhankelijk zijn van het buitenland. Zo zijn we dan ook niet afhankelijk van deze grondstoffen, die we allen zelf kunnen produceren. We kunnen dan ook betere prijzen bieden voor de Surinaamse kip en daarnaast kunnen we continuïteit garanderen”, meent hij.

Invoerrechten importkip verhogen
Kippenkweker Pertab Bissumbhar verkoopt levende, panklare en gemarineerde kip. Hij zegt dat de verhoging van de kipprijs tussen de 10-15 procent zal liggen. “Op 30 juli was de prijs van veevoer gemiddeld met SRD9 - ongeveer tien procent - verhoogd. En nu is er weer een verhoging van ongeveer 5 procent. Als we het willen overleven, moeten we deze kosten doorvoeren. Er komt veel meer bij kijken, zoals een omzetbelasting van 10 procent”, stelt Bissumbhar.

Ook Bissumbhar benadrukt dat Surinamers graag voor de lokaal gekweekte kip kiezen, terwijl de horeca meer geïmporteerde kip gebruikt. “Al tientallen jaren zijn we bezig om de invoerrechten van de geïmporteerde kip te laten verhogen of gelijk te laten stellen aan die van de regio. In de regio is dat 100 procent, maar Suriname kan ten minste 70-80 procent hanteren. Dit zou veel meer inkomsten betekenen voor het land en kan dan de 10 procent omzetbelasting op het veevoer afgeschaft worden, waardoor de lokale kip veel goedkoper wordt. Hierdoor zullen de kwekers ook gemotiveerd worden om zelf de grondstoffen van veevoer te verbouwen, want dan biedt deze sector meer zekerheid”, meent Bissumbhar.

Amerika is de belangrijkste producent van maïs. Sinds begin juni is de maïsoogst getroffen door de ergste droogte in 56 jaar. Hierdoor is de prijs voor deze grondstof gestegen met 50 procent. De prijzen van tarwe en soja, de andere basisgrondstoffen voor veevoer, zijn ook de lucht in gegaan.

Wanita Ramnath
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May