Liefde en verdraagzaamheid bindt oud-padvindsters
18 Sep 2012, 02:00
foto
Groepsfoto oud-padvindsters te Ayo tijdens een vierdaags kamp.


Achttien oud-padvindsters zijn op een vierdaags kamp op plantage Ayo aan de linkeroever van de Surinamerivier in het district Para. Het doel van het kamp is om de liefde en de verdraagzaamheid, die door de jaren heen zijn opgebouwd, opnieuw te beleven. De oud-padvindsters zijn allen lid van stichting Paveur (stichting Pavindsters van Eerdere Uren), die verschillende werkarmen heeft.

“De leden worden in de verschillende commissies verdeeld, die behoren tot de werkarmen van de organisatie. Elke commissie is verantwoordelijk voor een geplande activiteit in het jaarprogramma. Er zijn zestig vrouwen aangesloten bij de stichting. Kampen zijn mooie ontmoetingsgelegenheden, want dan zien de mensen elkaar om de herinneringen nieuw leven in te blazen”, vertelt kampcommissieleidster, Driene Landbrug-Balsemhof aan Starnieuws.

Natuur
Volgens de pas geopereerde Harriette Reid is de padvinderij een spel met en door de natuur. Reid die zich voortbeweegt met krukken, kon deze gelegenheid niet laten voorbijgaan, omdat zij optimaal met de andere dames wil genieten van de natuur. “We zijn één. Ik kan niet zonder ze. Het is heerlijk. We blijven jong en vrolijk. Ik geniet van de zonsopkomst. We proberen zo dicht mogelijk bij de natuur te leven”, legt zij uit.

Voor Anne Richards-Derby is elk kamp een uitdaging. Zij heeft jaren in Nederland gewoond en deze belevenissen in de natuur moeten ontberen. “Ik heb dit echt gemist. Het is heel relaxed hier op Ayo. Zo vanuit de tent kan je meteen in het water. Geweldig is dat”, geeft Richards aan. Naast het optimale genot van de schoonheid van het milieu worden andere activiteiten ontplooid zoals het kampvuur, handenarbeid en de kijktocht op het complex van de plantage. Dit kamp wordt jaarlijks gehouden steeds op een andere locatie.

Herinneringen ophalen
De oud-padvindsters halen heel wat herinneringen op tijdens het kamp. Er wordt nog nagesproken over de 26 World Conference in de stad Como te Italië in 2011. Er waren oud-padvindsters van alle continenten aanwezig bij deze grote gathering. Joke Pengel vond het een fantastische ervaring om zoveel oud-padvindsters met een andere nationaliteit te ontmoeten. “Het was geweldig. Ik voelde de padvindsters geest. De padvindster spreuk: wees bereid werd in verschillende talen uitgesproken. We zijn gewoon één ongeacht waar je vandaan komt”, benadrukt Pengel. Voor Pauline Landburg-Hermelijn was het ook een ware beleving om met oud-pavindsters over de gehele wereld te zijn. “Ik heb er echt van genoten. Ik heb heel veel dingen geleerd en vooral het gezellig samen zijn”, zegt Landburg.

De dames hebben vier dagen enorm veel lol met elkaar gehad en kunnen er weer tegenaan. De groep is vrijdag aangekomen op Ayo en keerde maandag weer huiswaarts. Zij kijken dankbaar terug op de mooie momenten die zij beleefd hebben met elkaar in de natuur.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May