DNA-voorzitter Simons: Democratie bouwt samenleving op
17 Sep 2012, 04:00
foto
De Surinaamse parlementaire delegatie in Rome. (Foto: DNA)


“Ik geloof dat echte participatie van de burgers, echte democratie, het vertrouwen en de vrede in de samenleving bevordert. Vooral in een land als het mijne, Suriname, dat een van de meest etnisch gediversifieerde landen in de wereld is, waar er geen etnische meerderheid is, maar vele minderheden die bij elkaar zijn gebracht door de geschiedenis, en aan de wereld bewijzen dat de mensen, dus zeer verschillend in etniciteit en culturele achtergrond kunnen samenleven en zorgen voor een vreedzame, stabiele samenleving.” Zo sprak parlementsvoorzitter Jennifer Simons-Geerlings op de Internationale Dag van de Democratie, zaterdag 15 september.

De voorzitter sprak op de laatste dag van de tweejaarlijkse World E-Parliament Conferentie in Rome, Italië. De vergadering duurde twee dagen. “Een functionerende democratie is wat ons in staat kan stellen om onze samenleving op te bouwen en het proces van natievorming te versterken in Suriname”, stelde Simons-Geerlings. Tijdens de speciale sessie bij de afsluiting dat besteed is aan democratie zei de parlementsvoorzitter dat tijdens de conferentiedagen er geconcludeerd is dat “we niet alleen onze mensen moeten informeren, maar het hun ook mogelijk moeten maken en aanmoedigen deel te nemen aan de besluitvorming.”

Uitdagingen
Simons-Geerlings concludeert dat de uitdagingen waar tegen de wereld vandaag aankijkt de rechtstaat is die de basis is voor een rechtvaardig systeem, niet alleen in landen, maar ook in de wereld. “Angst is een vijand van de democratie”, zei ze. Er kan volgens haar geen echte democratie in een land zijn waar de helft van de bevolking, de vrouwen, niet in de besluitvormingsprocessen en -instellingen zitten. “Parlementen hebben een belangrijke rol in deze en in het algemeen bij de verdere ontwikkeling en de verdediging van de democratie.” De parlementsvoorzitter is ervan overtuigd dat “ als we blijven werken aan de aanpak van deze en andere uitdagingen, we een echte burgers democratie in elk van onze landen kunnen bereiken.”

Samen met de leden Melvin Bouva, Mahinder Rathipal en Paul Somohardjo heeft de assembleevoorzitter de conferentie bijgewoond waar meer dan 300 parlementariërs over de hele wereld aanwezig waren. Er is gesproken over ICT en de versterking van parlementen. Er is een presentatie gegeven over de vorderingen die Suriname heeft gemaakt in het versterkingsprogramma van de nationale assemblee. Er komt een training voor vier leden van de technische staf en zijn gesprekken gestart met parlementen die Suriname mogelijk kunnen helpen op het gebied van ICT.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May