Europese crisis remt export Latijns-Amerika af
16 Sep 2012, 10:00
foto


De Latijns-Amerikaanse export is dit jaar flink vertraagd. Dat is onder meer een gevolg van de recessie in Europa. De Economische Commissie voor Latijns-Amerika en het Caribisch Gebied (Cepal), een werkarm van de Verenigde Naties, voorspelt dat de Latijns-Amerikaanse export dit jaar slechts met 4 procent zal stijgen.

Dat is bijna 20 procent lager dan vorig jaar. In de tweede helft van het vorig jaar was er al een groeivertraging vastgesteld. Dit jaar wordt de rem nog harder aangetrokken.

Als oorzaken ziet de Cepal de recessie in de eurozone, het slabakken van de Amerikaanse en Japanse economie en de groeivertraging in China en andere opkomende economieën. De export naar de Europese Unie daalde in de eerste helft van het jaar met 5 procent in vergelijking met dezelfde periode het vorig jaar.

Caribisch Gebied
Mexico en de Centraal-Amerikaanse landen doen het iets beter dan het Latijns-Amerikaanse gemiddelde, maar de Zuid-Amerikaanse landen zitten er flink onder. In het Caribisch Gebied, waar de commerciële banden met de Europese Unie in verhouding sterker zijn, krimpt de export zelfs. De Caribische export naar Europa zal dit jaar met bijna 20 procent dalen, voorspelt de Cepal.

De organisatie verwacht voor de komende drie jaar een exportgroei voor Latijns-Amerika van ongeveer 5 procent. Zij pleit ervoor de banden met andere ontwikkelingslanden te versterken, vooral in de regio Azië-Pacific. In juni bracht de Chinese premier Wen Jiabao een bezoek aan het Cepal-hoofdkwartier in de Chileense hoofdstad Santiago. Ook hij riep toen op tot een nauwere samenwerking tussen Latijns-Amerika en China.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May