Errol Snijders: Statuten zijn mijn grondwet
18 Sep 2012, 00:00
foto


De besturenvergadering van de AVVS ‘De Moederbond’ heeft de 21 in mei geschorste bonden geroyeerd. Tijdens een vergadering die was aangevraagd door vier lidbonden, hebben zeven van de negen aanwezige bonden donderdag voor het royement gestemd. Twee stemden tegen.

Moederbondsvoorzitter Errol Snijders zegt aan Starnieuws dat het vonnis van de kortgedingrechter niet aan hem is betekend. “Ik kan niet uitgaan van een krantenbericht en weet ik dus niet wat ik van de rechter moet doen.” Vier contribuerende lidbonden van de vakcentrale hadden de vergadering namens de 21 bonden aangevraagd en daar een agenda bij geplaatst. De kortgedingrechter heeft donderdag de agenda van de vier bonden afgewezen. Het hoofdbestuur heeft de aangevraagde vergadering gehouden, “het was geen vergadering die wij hebben gehouden, wij hebben het verzoek van de bonden ingewilligd. Zij hadden dat aangevraagd en ze zijn niet komen opdagen.” De afwezigheid van de bonden die de vergadering hadden aangevraagd, heeft hen de das omgedaan.

“Ik heb gehandeld volgens mijn verantwoordelijkheid”, zegt Snijders. “De statuten van de vakcentrale zijn mijn grondwet.” De statuten van de vakcentrale geven aan dat het hoofdbestuur de agenda samenstelt en niet de aanvragers. Tijdens de vergadering is er een motie ingediend waarin werd gevraagd om de geschorste bonden te royeren en het hoofdbestuur zo snel als mogelijk aan te vullen. In het hoofdbestuur vallen met het royement de plaatsen open van John Seedorf (ondervoorzitter), Murwin Leeflang (secretaris) en Kloof. Het bestuurslid Tika heeft zelf gevraagd om ontlast te worden van zijn bestuurstaken. Leeflang is als bestuurslid geroyeerd, terwijl de anderen met hun bonden zijn geroyeerd. De bonden van Leeflang betalen hun contributie wel. De bonden waren in eerste instantie geschorst omdat ze zich niet aan hun contributieplicht hebben gehouden. De rechter heeft de rechtmatigheid van de schorsing naar het bodemgeschil verwezen.

Gewone meerderheid
Voor het royement was een gewone meerderheid al genoeg. Volgens Snijders kan het nimmer de bedoeling van de rechter zijn om vonnis te wijzen opdat hij niet kan functioneren. “Ik ben nu bezig de opdracht van de besturenvergadering om het hoofdbestuur aan te vullen, uit te voeren.” Het hoofdbestuur moet minimaal elf leden tellen. Op dit moment zijn er vijf leden uitgevallen. Snijders denkt dat hij de nieuwe kandidaten de komende week kan presenteren aan de besturenvergadering.

Intussen is de kwestie waarbij aangekondigd was dat het terrein waar het hoofdkwartier van de AVVS de Moederbond staat, zou worden geveild, vrijdag voorgegaan. De veiling zelf was al weken geleden afgeblazen. De kwestie gaat nu tussen twee ondernemers, waarvan de ene voor de deurwaarder ‘zoek ‘ is.

Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May