Amerikaanse ambassadeur in Libië gedood
12 Sep 2012, 09:20
foto
Ambassadeur Christopher Stevens zou door verstikking om het leven zijn gekomen. (Foto: Reuters)


De Amerikaanse ambassadeur in Libië is overleden na een aanval van milities op het Amerikaanse consulaat in de oostelijke stad Benghazi. President Barack Obama heeft intussen de dood van vier Amerikaanse functionarissen, inclusief ambassadeur Christopher Stevens, bevestigd. Hij noemde de aanval misdadig.

De functionarissen zouden zijn gedood in een protest tegen een in de VS geproduceerde film, waarin profeet Mohammed zou zijn beledigd. Ook in Caïro hebben demonstranten de Amerikaanse ambassade aangevallen in reactie op de film.

Bij de aanval in Benghazi bestormden onbekende gewapende mannen het terrein, schoten op de gebouwen en gooiden er handgemaakte bommen. Veiligheidstroepen schoten terug, maar volgens Libische functionarissen werden ze overweldigd. Een Libische functionaris zei dat ambassadeur Stevens overleed door verstikking als gevolg van de aanval. Ook vicepremier Mustafa Abu Shagur heeft de dood van de Amerikaanse ambassadeur bevestigd.
"Ik veroordeel deze barbaarse daden in de sterkst mogelijke bewoordingen. Dit is een aanval op Amerika, Libië en vrije mensen overal ter wereld", zei hij.
'Geen rechtvaardiging'

Vragen over veiligheid
In een verklaring zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Hillary Clinton: "We zijn diepbedroefd door dit vreselijke verlies. De Verenigde Staten betreurt elke opzettelijke poging om de religieuze overtuigingen van anderen te denigreren Maar laat ik duidelijk zijn:.. Er is nooit een rechtvaardiging voor gewelddadige acties van dit soort"
Het doden van de Amerikaanse ambassadeur in Libië, Christopher Stevens, roept een groot aantal vragen op over de beveiliging, de prevalentie van gewapende milities in het land en het gehele traject van het democratisch project van Libië.

Volgens rapportage was een militie die bekendstaat als de Ansar al-sharia brigade betrokken bij de aanval, maar de groep heeft dat ontkend. Er zijn nog veel gewapende mensen in Libië na het conflict dat kolonel Muammar Gaddafi vorig jaar omverwierp.

Film beledigend
De film die de vonk was voor de demonstratie zou zijn geproduceerd door een 52-jarige Amerikaanse burger uit Californië,Sam Bacile. De productie wordt gepromoot door een Egyptische banneling. De trailer van de low-budget film, zou zeer provocerend en beledigend zijn voor moslims en is verschenen op YouTube vertaald in het Arabisch.

Volgens BBC-correspondent Richard Galpin bestaat reëel het gevaar dat de protesten over de video zich kunnen verspreiden. Bij een demonstratie in Caïro is de Amerikaanse ambassade aangevallen en hebben demonstranten de Amerikaanse vlag vernietigd. Zij veroordeelden van wat ze noemen ‘de vernedering van de profeet van de islam onder het mom van vrijheid van meningsuiting.’
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May