Amafo belooft integrale oplossing occupatie probleem
11 Sep 2012, 03:00
foto
Huizen op het geoccupeerde terrein te Goede Verwachting.


Minister Alice Amafo van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (Sozavo) heeft beloofd te zullen zorgen voor een integrale oplossing van het occupatieprobleem. Deze kwestie zorgt voor emotionele toestanden omdat eigenaren met een rechterlijk bevel hun eigendom laten ontruimen.

Ook in het district Para, laat de Suralco huizen ontruimen of afbreken. Maandag vond op het ministerie van Sozavo een gesprek plaats tussen de minister en de vaste parlementaire commissie bij dit ministerie en enkele vertegenwoordigers van de mensen die illegaal geoccupeerd hebben.

Ingrijpen nodig
De parlementaire commissie bestond uit Patrick Kensenhuis (Nieuw Front/NPS) en Carl Breeveld van de DOE-fractie. Kensenhuis zegt dat Amafo heeft geluisterd naar de problemen van de betrokkenen, maar ook naar eventuele oplossingsmodellen van de parlementariërs.

Kensenhuis en Breeveld zijn van mening dat occupatie helemaal niet goed te praten valt, maar dat er zich nu emotionele toestanden voordoen die dringend vragen om ingrijpen van de regering. De parlementariërs hebben echter wel gesteld dat een oplossing alleen moet gelden voor gevallen waarbij mensen al jaren een perceel van een ander hebben ingenomen en het nu moeten verlaten.

Snelle actie nodig
Amafo zou deze kwestie maandagavond bespreken in de raad van ministers. Zij heeft beloofd vandaag weer contact te maken met de parlementariërs en vertegenwoordigers van de groep die geoccupeerd heeft. Kensenhuis vindt dat zeker Sunny Point, Davisbuiten en de Goede Verwachting, door de regering aangepakt moeten worden. Amafo zal nagaan wat de status is van de bezette percelen is. Kensenhuis zegt dat in elk geval de regering het probleem zou kunnen oplossen door het uitgeven van gronden en het opkopen van de geoccupeerde percelen en die opnieuw uitgeven aan de mensen die er jaren op hebben gewoond.

Ook in het geval van Para, vindt Kensenhuis dat de regering met de Suralco moet gaan praten. De parlementariër wijst er op dat het niet gaat om personen die pas een huis gekraakt hebben van de bauxietmaatschappij. “Deze mensen hebben tijdens de binnenlandse oorlog de huizen bezet, zijn daar gebleven en het is ook gedoogd door de Suralco. Dan kan je niet op een blauwe morgen de mensen een brief geven dat ze binnen drie maanden moeten verhuizen. Ik vind dat de regering met de Suralco moet gaan praten”, stelt Kensenhuis.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May