‘Leespeetje’ moet leescultuur kinderen verhogen
11 Sep 2012, 10:00
foto


Anno 2012 zijn er in Suriname nog steeds kinderen die nog nooit een boek in handen hebben gehad anders dan een schoolboek. Het Cultureel Centrum Suriname (CCS) introduceert daarom Leespeetje: een gedecentraliseerde aanpak om boeken beschikbaar te maken voor elk Surinaams kind. Het CCS wil hiermee een bijdrage leveren aan het verhogen van de Surinaamse leescultuur.

Lezen is de basis voor elke stap voorwaarts op de persoonlijke ontwikkelingsladder. Met Leespeetje krijgen kinderen op een gestructureerde wijze toegang tot boeken door deze te distribueren naar wijken waar kinderen woonachtig zijn en de abonnementsgelden door een ‘peetje’ te laten betalen. De Leespeetjes zullen bij het CCS inzage krijgen van de lijst van door hun geadopteerde peetkinderen. Zij mogen zelfs aangeven naar welke wijk/buurt/district hun voorkeur uitgaat.

Morele plicht
Het CCS wil met de uitvoering van dit project het lezen wederom een plaats geven in het leven van Surinaamse kinderen. “Het is een morele plicht van elke individuele Surinamer om het lezen terug te brengen in de leefwereld van het kind als alternatief voor zaken die de creativiteit, het kind zijn, het mensbeeld en het ego van het kind geweld aandoen”, zegt Wayne Telgt, Manager Leespeetje CCS in een schrijven hierover. “De beeldvorming van kinderen moet niet alleen overgelaten worden aan ongescreende liedjes en films die hen andere, vaak verkeerde dingen vertellen.”

“Naast spelen en creatieve expressie is het lezen een van de belangrijke activiteiten die uit het leefpatroon van kinderen is verdwenen. De technologische ontwikkelingen zijn niet te stuiten, maar het minste wat je moet kunnen is lezen, anders kun je niet communiceren met de computer”, vervolgt het schrijven.

Simpel concept
Het gevoel van eigenaar zijn van een boek, het loslaten van de eigen fantasieën en dromen op het gelezene, het kennisnemen van nieuwe woorden en hun betekenissen, het verrijken van de algemene ontwikkeling, het leren hoe te communiceren met anderen, krijgen grote groepen kinderen niet, die het lezen als vrijetijdsbesteding niet kennen. Leespeetje moet hierin verandering brengen.

Het concept is simpel: vanuit een gedecentraliseerde aanpak, met actoren die zich in de diverse buurten inzetten voor het leefbaar maken van hun buurten, zullen vooraf geïdentificeerde kinderen wekelijks boeken kunnen lenen. Twee keer per jaar zullen er activiteiten worden georganiseerd waarin het gelezen boek centraal zal staan en wel in competitieverband.
De leespeetjes zullen afhankelijk van het aantal kinderen een bronzen, zilveren, gouden of diamanten embleem ontvangen en zichtbaar op de bibliobus worden vermeld.

Draagvlak uit eigen land
“Zowel nationaal als internationaal worden mensen gelukkig nog geraakt door het ontbreken van basisvoorzieningen welke nodig zijn om kinderen maximale kansen te bieden voor een optimale ontwikkeling, en zijn zij bereid om in de toekomst van deze doelgroep te investeren”, zegt het CCS. Nu reeds hebben personen in Nederland kinderen uit de buurt waarin zij grootgebracht zijn, geadopteerd. Deze mensen werken nu aan het opzetten van een netwerk dat niet slechts kinderen zal adopteren, maar tevens zorg zal dragen voor het verzamelen van kinderboeken. Ook uit Amerika zijn er bewegingen om te participeren in het Leespeetje project.

Het grootste draagvlak moet echter uit eigen land komen, moedigt het CCS aan. Bedrijven, politieke partijen, instituten voor hoger onderwijs, sociaal-maatschappelijke organisaties en individuele personen kunnen deelnemen in het Leespeetje project hetzij als Leespeetje, hetzij door het doneren van kinderboeken.

Meer informatie over Leespeetje is te verkrijgen op de volgende nummers: 473309/08635393/8550544.

Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May