Agrariërs willen meer duidelijkheid over AKF
06 Sep 2012, 19:00
foto
De bijeenkomst met betrokkenen uit de agrarische sector. (Foto: LVV)


Agrariërs vinden dat ze onvoldoende geïnformeerd zijn over het Agrarisch Krediet Fonds (AKF). Deze startende en bestaande ondernemers in de agrarische sector hebben gisteren uitvoerig informatie over dit fonds gekregen, nadat parlementariër Rabin Parmessar (Mega Combinatie/NDP) aan minister Hendrik Setrowidjojo van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) had aangegeven dat er onduidelijkheden over dit fonds zijn. Alle belanghebbenden uit deze sector waren uitgenodigd en het bestuur van dit fonds heeft besloten om de voorlichting te intensiveren.

De Landbouwbank is de beheerder van het fonds. Landbouwers vinden dat het kosten verminderend zou werken als de afhandelingen van de voorwaarden door deskundigen vanuit het bestuur, de landbouwbank en het ministerie zou geschieden. Verder is gevraagd naar een gereduceerde rente van zes tot zeven procent om rijstboeren tegemoet te komen. De rentevoet is op 6.75 procent gesteld. Dit meldt LVV in een persbericht.

Positieve ervaring
LVV-directeur Gerrit Breinburg stelt dat het fonds een betaalbaar is en dat het niet de bedoeling mag zijn dat de rijstsector het fonds domineert. Djaienti Hindori, directeur van de Landbouwbank heeft positieve ervaringen met de agrarische sector, omdat deze zich wel houdt aan de verplichtingen.

Parlementariër Rashied Doekhie (Mega Combinatie/NDP) vindt het belangrijk dat de bank een indicatie geeft van de agrariërs die in aanmerking zijn gekomen voor het fonds. Daarnaast wil hij weten of de opgezette onderneming een duurzaam karakter heeft. Doekhie adviseerde de boerenorganisaties om zich te bundelen in het belang van de landbouwers om zo betere resultaten te bereiken.
De agrariërs zijn van mening dat de afhandeling van kredieten een vlotter verloop moet hebben. Ook vinden ze dat er veel schort op beleidsniveau aan het fonds. De belanghebbenden hebben gevraagd om het plafond van de fonds te verhogen en het rentepercentage te verzachten.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May