Agrarisch Krediet Fonds beschikt over SRD 24 miljoen
07 Sep 2012, 12:00
foto


Het Agrarisch Krediet Fonds (AKF) heeft nu een pot van SRD 24 miljoen. De totale agrarische sector kan hiervan gebruikmaken. Wel zijn er voorwaarden waaraan er voldaan moeten worden. Het AKF werkt samen met de Landbouwbank en heeft een rentevoet van 6.75 procent.

Voorzitter van het AKF, Rudy Soerodimedjo, zegt aan Starnieuws dat er ruim 136 aanvragen van agrariërs lopen. Dit houdt in dat het AKF naast landbouwdoeleinden ook bestemd is voor veeteelt en visserij. De aanvragen worden eerst goed gescreend, alvorens er gelden worden verstrekt via dit fonds.

Verschillende criteria
Minister Hendrik Setrowidjojo van Landbouw, Veeteelt en Visserij stelt dat het AKF nooit gestopt is. De voorwaarden van dit fonds zullen bijgewerkt worden, omdat elke subsector weer andere criteria heeft. In dit stadium wil de bewindsman nog niet veel kwijt over welke voorwaarden bijgesteld zullen worden. In Nickerie zal er ook een vertegenwoordiging van dit fonds moeten komen, zodat zaken vlotter afgehandeld kunnen worden.

De bewindvoerder merkt op dat hij voorstander is van afschaffing van de governmenttake voor de productiesector. “Maar, dit besluit moet de regering nemen. Dit zal niet van een leien dakje gaan, omdat de overheid veel heeft uitgegeven aan tal van projecten. Een voorbeeld is de verhoging van de oudedagsvoorziening”, legt Setrowidjo uit.

Toch praten
De LVV-minister benadrukt dat de rijstsector geliberaliseerd is en dat de prijs door vraag en aanbod wordt bepaald. Het is een kwestie van boeren en opkopers. Setrowidjojo meent dat de kwestie incentive in behandeling is en dat het nog rond moet komen. Volgens de bewindsman kan hij geen opkoopprijs bepalen, omdat de rijstsector geliberaliseerd is. Desondanks zal hij gesprekken voeren met de opkopers, rijstverwerkers en de boerenorganisaties hierover.

Het AKF is bedoeld om kleine en middelgrote bedrijven te voorzien van aantrekkelijke kredieten en is opengesteld voor alle agrarische subsectoren. In april 2008 had dit fonds 2.3 miljoen euro (ruim negen en half miljoen SRD).

Wanita Ramnath
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May