ILO: Jeugdwerkloosheid zal stijgen
05 Sep 2012, 11:00
foto
Wereldwijd zijn 75 miljoen jongeren werkloos.


Wereldwijd zal de jeugdwerkloosheid in de komende vijf jaar stijgen, meldt een nieuw rapport van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO). De effecten van de eurocrisis zullen van de ontwikkelde economieën overslaan naar opkomende, zegt de ILO. Het zal de jeugdwerkloosheid stuwen tot bijna 13% in 2017.

De organisatie waarschuwt dat veel jonge mensen de hoop hebben opgegeven om ooit een baan te vinden. Het verslag roept op tot de overheid gesteund werk en opleiding. De ILO wijst erop dat een aantal landen waar de jeugdwerkloosheid relatief laag is, zoals Oostenrijk, Denemarken en Zweden, dergelijke programma's met succes hebben geïntroduceerd.

"Regelingen die werkgelegenheid waarborgen en een nadruk op opleiding kunnen helpen om werkzoekenden van de straat te houden en in nuttige activiteiten te plaatsen, die een goede bescherming bieden tegen verdere economische stress", zegt Ekkehard Ernst, de hoofdauteur van het rapport.

Ontmoedigde jeugd
Het rapport zegt dat, ofschoon verwacht wordt dat de jeugdwerkloosheid in Europa licht zal dalen in de komende jaren, dit onwaarschijnlijk is omdat er meer banen beschikbaar zijn. "Een groot deel van deze daling in de werkloosheid is niet het gevolg van verbeteringen in de arbeidsmarkt, maar omdat grote aantallen jonge mensen uit de beroepsbevolking gaan, wat helemaal te wijten is aan ontmoediging," zegt de internationale arbeidsorganisatie.

"Deze ontmoedigde jongeren worden niet gerekend tot de werklozen," voegt het rapport eraan toe. De crisis van de eurozone zal gevolgen hebben voor de opkomende economieën in Oost-Azië en Latijns-Amerika als de vraag in Europa vertraagt en de export afnemen. De jeugdwerkloosheid zal in deze opkomende economieën stijgen.

Het Midden-Oosten en Noord-Afrika hebben de hoogste percentages van jeugdwerkloosheid en dat zal voorlopig zo blijven, aldus het rapport. Hoewel het aantal in Noord-Afrika naar verwachting licht zal dalen, schat het rapport dat de jeugdwerkloosheid nog steeds op 26,7% zal staan in 2017. In het Midden-Oosten zal naar verwachting 28,4% van de jongeren zonder werk zitten in die periode.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May