IJsfabriek te Galibi reëel bij betere elektriciteitsvoorziening
04 Sep 2012, 22:00
foto
Vissers van Galibi tijdens een bespreking met de onderdirecteur Visserij, Rene Lieveld (m). Foto: LVV


Door slechte ijsvoorziening te Galibi kunnen de prijs en kwaliteit van vis niet gegarandeerd worden en lijden de 35 actieve vissers van het dorp grote verliezen. Ook komt zonder een vergunning die hun vissersschuit zeewaardig verklaart, hun broodwinning in gevaar. Onderdirecteur Rene Lieveld van het onderdirectoraat Visserij, heeft tijdens een bezoek aan het vissersdorp beloofd dat dit probleem binnen zes weken opgelost zal worden. Ook voor de ijsvoorziening stelde hij verbetering in het vooruitzicht.

Lieveld heeft afgelopen weekend samen met de kapitein van Christian Kondre, Ricardo Pane de problemen van de vissers te Galibi aangehoord en ordening van de sector beloofd. Er zullen afspraken worden gemaakt met de Maritieme Autoriteit Suriname voor het zeewaardig verklaren van de schepen en de vissers zullen de vergunningsvoorwaarden opgestuurd krijgen.

Vissers lijden verlies
De slechte ijsvoorziening is een algemeen probleem voor de sector. Het niet beschikken over voldoende ijs maakt dat de vissers de vis zo snel mogelijk van de hand moeten doen. Dit gebeurt tegen een lagere prijs, waardoor zij verlies lijden, terwijl ook de kwaliteit van de vis niet verzekerd is. Het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen zal daarom werken aan verbetering van de elektriciteit- en watervoorziening, waardoor een ijsfabriek te Galibi mogelijk wordt.

Lieveld besprak met de vissers ook andere onderwerpen zoals voorziening van middelen die van belang zijn bij het uitvoeren van het werk, werkzaamheden van de kustwacht, bescherming van zeeschildpadden en landbouw- en aquacultuur-mogelijkheden in het gebied.
Pane gaf aan dat invoerrechtenvrije brandstof en de kustcontrole belangrijk zijn voor het verrichten van de visserswerkzaamheden. Hij ziet het bezoek van Lieveld als een grote ondersteuning bij het ontwikkelen van de sector. De voorlichtingsdienst van het ministerie geeft aan dat binnenkort ook de onderdirectoraten Veeteelt en Landbouw van het ministerie binnenkort een bezoek aan het dorp zullen brengen.




Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May