Gesontu Prisiri promoot gezonde leefstijl
31 Aug 2012, 10:00
foto
Het Kinderboekenfestival 2012 promoot minder snoepen en veel bewegen.


De Nationale Stichting Kinderboekenfestival organiseert in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid vanaf volgende week donderdag tot en met zaterdag in het Jeugdcentrum vakantieactiviteiten voor de jeugd onder het thema ‘Gesontu Prisiri’. De kinderen kunnen meedoen aan bewegingsactiviteiten zoals touwtje springen, hoelahoep, fosten prey, gezelschapsspelen met allerlei gezondheidsspelletjes waaronder het levend Ganzenbord, lezen, voorlezen, knutselen, voorlichting over gezondheid, gezonde voeding, gezondheidsregels.

De activiteiten hebben tot doel kinderen en volwassenen bewust te maken van een gezonde leefstijl en het beperken van niet overdraagbare aandoeningen of ziekten. Letitia Vriesde zal bij de opening van de sportdagen met haar Stichting Letitia Vriesde Sportpromotie Suriname een sportdemonstratie verzorgen. Hierna zullen kinderen de eerste ‘Gesontu Prisiri’ Awards uitreiken aan enkele voorvechters van een gezonde leefstijl.


De laatste dag van de vakantieactiviteiten valt samen met Caribbean Wellness Day. Op 8 september wordt tijdens alle activiteiten extra accent gelegd op ‘gezondheid’. Sinds 2008 doet Suriname mee aan Caribbean Wellness Day, die in het hele Caraibisch gebied op de tweede zaterdag in september gevierd wordt. Het ministerie van Volksgezondheid stelt op deze bijzondere dag truitjes beschikbaar voor de deelnemers aan Gesontu Prisiri.

In januari is voor het promoten van een gezonde leefstijl het ‘Lekker in je vel’ programma begonnen tijdens het Kinderboekenfestival in Saramacca. Sinds juli worden via radio en televisie bewustwordingsspotjes uitgezonden. Voor de vakantie is een nationale campagne ‘touwtje springen’ gepland, waarbij de 'Lekker in je vel' bus diverse buurten bezoekt en er springcompetities worden gehouden. De beste touwspringers zullen later dit jaar meedoen aan een grote finalewedstrijd 'touwtje springen'.

Het is belangrijk dat precies wordt nagegaan wat kinderen weten over gezondheidsregels, over een gezonde leefstijl en hoe ze de informatie toepassen, geeft de organisatie van het Kinderboekenfestival in een persbericht aan. De geplande vakantieactiviteiten leveren hieraan allemaal een gezonde bijdrage.



Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May