Orkaan Isaac toont kwetsbaarheid Caribisch Gebied
30 Aug 2012, 15:00
foto
Cuba was voorbereid op Isaac die hem veel water bracht.


Orkaan Isaac die de afgelopen dagen door het Caraïbische Gebied heeft geraasd, heeft laten zien hoe kwetsbaar sommige landen zijn voor extreme weersomstandigheden.

Isaac is tweemaal aan land gekomen in de zuidoostelijke Amerikaanse staat Louisiana als een orkaan van categorie 1 en haalde bij vlagen windsnelheden van 130 kilometer per uur. Door de sterke wind en hevige regenval stroomde er enige tijd water over een dijk bij New Orleans. Zo'n 450.000 huishoudens kwamen zonder stroom te zitten. De orkaan is intussen afgezwakt tot een tropische storm.
Isaac was de eerste test voor de verbeterde dijken, die zijn herbouwd na de tragedie met orkaan Katrina, een categorie 3-orkaan, die zeven jaar geleden aan 1.800 mensen het leven kostte.

Op Cuba gaf Isaac overvloedig water, er vielen geen doden en er was weinig materiële schade. Op het verarmde Haïti zijn echter negentien mensen omgekomen. Zes mensen worden vermist.

Vrees cholera
Haïti is nog niet hersteld van de verwoestende aardbeving uit 2010. Zo'n 400.000 mensen wonen nog in opvangkampen en tenten. Vóór de orkaan zijn 5.000 mensen geëvacueerd. Ongeveer 3.000 van de evacués bevonden zich in de hoofdstad Port-au-Prince. De autoriteiten maakten zich vooral zorgen over overstromingen die zouden kunnen leiden tot een heropleving van de cholera-epidemie die sinds oktober 2010 aan meer dan 7.500 mensen het leven heeft gekost.

De Dominicaanse Republiek, die het eiland Hispaniola deelt met Haïti, rapporteerde vijf doden door verdrinking. Bijna 26.000 mensen werden geëvacueerd. Vijfduizend woningen werden beschadigd en 116 dorpen raakten geïsoleerd. De rivier Ozama, die soms overstroomt bij hevige regenval, spoelde zo'n 2.500 geïmproviseerde hutjes weg langs de oevers. Eén van de grootste uitdagingen voor de Dominicaanse Republiek is de groei van sloppen langs de rivieren. Duizenden mensen die daar wonen, lopen risico bij hevige regenval, tropische stormen of orkanen.

Cuba voorbereid
Isaac ontstond op 21 augustus in de Atlantische Oceaan en veroorzaakte overstromingen en stroomuitval in de oostelijke Caribische staten. Na Puerto Rico, de Dominicaanse Republiek en Haïti, bereikte Isaac Cuba op 25 augustus. Baracoa, een stad in de provincie Guantánamo, 900 kilometer ten zuidoosten van Havana, kreeg de zwaarste klap. Negenentachtig huizen raakten beschadigd, waarvan er negentien volledig werden verwoest.

Maar Isaac bracht Cuba niet alleen ellende. Door de hevige regenval werden de waterreservoirs in het oosten van het land, die veel te laag stonden, weer bijgevuld. In het midden en westen moesten reservoirs zelfs overtollig water laten afvloeien. De reservoirs zijn onmisbaar tijdens droge perioden op Cuba, omdat het eiland zelf onvoldoende waterbronnen heeft.

Rampenmanagement
Cuba weet met zijn rampenmanagementsysteem, waar alle lagen van de bevolking bij betrokken zijn, het aantal doden bij extreem weer te beperken. Zelfs tijdens stormen met de intensiteit van de orkaan Gustav, Ike en Paloma, die 8 miljard euro economische schade veroorzaakten in 2008.

Het Cubaanse systeem waarschuwt tijdig dat er een orkaan aankomt en iedereen die risico loopt, wordt geëvacueerd. De voedselvoorziening wordt zoveel mogelijk beschermd en direct na de ramp wordt begonnen met herstelwerkzaamheden.

Volgens José Rubiera van het Weersvoorspellingscentrum van het Meteorologisch Instituut, is Cuba tijdens orkanen het veiligste land in de regio. "Dat is het resultaat van jarenlang werk op het gebied van rampenpreventie en aanpassing aan de nieuwe omstandigheden, want de orkaanactiviteit is toegenomen in dit gebied. Dat kan een voorbode zijn van wat ons te wachten staat door de klimaatverandering, die we tot op zekere hoogte al voelen."
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May