Actieplan voor vermindering dierziekten in de maak
29 Aug 2012, 21:00
foto
Vertegenwoordiger van de FAO, Raymon van Anrooy.


De tweedaagse workshop die deze week georganiseerd is door de Wereld Voedsel Organisatie (FAO), zal de nationale autoriteiten in Suriname ondersteunen bij het invoeren van een gezondheidsbeschermingsysteem voor aquatische dieren. De workshop is onderdeel van het project ‘Strengthening Aquatic Health Protection Systems in Suriname’, en moet leiden tot het opstellen van aquacultuurstrategie- en actieplan.

In 2010 had het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) aan de FAO aangegeven technische assistentie nodig te hebben op het gebied van de aquacultuur. Het is de bedoeling dat op lange termijn de risico’s van aquatische dierziekten voor de aquacultuur industrie gaan verminderen waardoor een hogere visproductie en grotere winsten mogelijk zijn.

Positieve ontwikkelingen
De workshop heeft zich niet beperkt tot visgezondheidszaken, maar heeft zich ook gericht op het ontwikkelen van een plan voor de aquacultuur. Het ministerie van LVV heeft de beleidswitboeken voor de aquacultuursector afgerond, waardoor belanghebbenden zich een beeld hebben gevormd over de stand van zaken op het gebied van aquacultuur in Suriname.

De visteelt is globaal genomen erg gegroeid in de laatste decennia. Enkele positieve ontwikkelingen binnen de sector zijn het bijdragen en het verhogen van het aanbod van vis en garnalen, de voedselzekerheid, het scheppen van werkgelegenheid en armoedebestrijding.

Veel werk aan de winkel
Echter zijn er ook negatieve ontwikkelingen zoals het vernielen van mangrovebossen voor garnalenvijvers, het vervuilen van natuurlijke visbestanden door ontsnapte vissen uit kooien, het gebruik van teveel antibiotica of teveel vismeel voor de productie van vis en garnalen, watervervuiling en bezorgdheid over dierenwelzijn.

Raymon van Anrooy, vertegenwoordiger van de FAO, benadrukt dat er nog veel werk aan de winkel is. Er moet een keten van samenwerking opgezet worden - ook regionaal -, de visverwerkingstechnieken moeten verbeterd worden en er moet betere toegang zijn tot krediet en subsidies. “De internationale eisen en regelgeving op het gebied van aquacultuur zijn de laatste jaren erg veranderd”, geeft hij aan. “Deze veranderende omstandigheden kunnen ertoe leiden dat de Surinaamse visteeltsector minder competitief wordt, tenzij de sector de internationale arena op de voet blijft volgen.”
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May