Breeveld: Bouterse moet daden bij woorden voegen
29 Aug 2012, 02:30
foto
Carl Breeveld, voorzitter van DOE, na indienen van de petitie in gesprek met journalisten.


“Aangezien u heeft opgeroepen tot een kruistocht tegen corruptie, vragen wij burgers van de republiek Suriname de daad bij het woord te voegen en binnen een maand de anti-corruptiewet aan te bieden aan het parlement”.

Zo luidt de inhoud van een zin uit een petitie die de politieke organisatie DOE, dinsdag heeft aangeboden aan president Desi Bouterse. De aanbieding geschiedde een maand later nadat DOE aan de president heeft gevraagd de petitie in ontvangst te nemen.

Geen toezeggingen
Bouterse ontving buiten het zicht van journalisten een delegatie van DOE, onder leiding van voorzitter Carl Breeveld op zijn kabinet. Breeveld zegt dat de president geen enkele toezegging heeft gedaan en ook niet heeft kunnen aangeven in welke staat de anti-corruptiewet zich bevindt.

Naast de publieke toezegging een kruistocht te beginnen tegen corruptie heeft de regering deze wet die al in behandeling was bij het parlement, teruggenomen. Na enkele wijzigingen zou de ontwerpwet weer ingediend worden bij het college. De president heeft de DOE-delegatie aangegeven dat hij vandaag deze kwestie zal bespreken met vicepresident Robert Ameerali. Dan hoopt hij ook meer te vernemen over de status van de ontwerpwet.

Internationale conventie
DOE heeft, inspelend op de uitspraak en oproep van Bouterse een kruistocht te beginnen tegen corruptie, in de maand juni lezingen verzorgd en handtekeningen verzameld als ondersteuning van het staatshoofd. Breeveld zei na de indiening dat de aanpassing van de anti-corruptiewet niet veel meer hoeft in te houden dan zoals in eerste instantie verwoord is. Hij memoreert dat Suriname de Inter-Amerikaanse conventie tegen corruptie in 1996 heeft geratificeerd met de bedoeling de inhoud daarvan in de nationale wetgeving in te passen.

De wet is in 2002 in behandeling genomen door het parlement. Volgens DOE was er weinig beweging op dit stuk, totdat de huidige regering de wet terugnam voor aanpassing. Intussen is er in 2003 een nieuwe internationale conventie uitgekomen tegen corruptie. Suriname heeft deze nog niet geratificeerd.

Vuurwerk
Bij de aanbieding van de petitie heeft DOE de president ook aandacht gevraagd voor het aanpassen van vuurwerk verkoop- en afschietperiode. “We doen dat nu ruim voor de import gaat plaatsvinden omdat daarom juist het inkorten van die periode het vorige jaar niet is gelukt. Nu is er voldoende tijd om dat wel te doen”, stelt Breeveld.
DOE vraagt om de periode te brengen naar 27 december tot 1 januari. De president heeft toegezegd zich daarover te zullen beraden.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May