Frankrijk opent moordonderzoek Yasser Arafat
28 Aug 2012, 20:00
foto
Yasser Arafat heeft de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie 35 jaar geleid.


Franse aanklagers hebben een moordonderzoek naar de dood van de Palestijnse leider Yasser Arafat geopend. Dat meldt het Franse persbureau AFP.

De familie van Arafat begon vorige maand een zaak, waarbij zij beweren dat Yasser Arafat is vergiftigd met polonium-210, een radioactief element. Zwitserse wetenschappers hebben polonium op sommige van Arafats bezittingen aangetroffen.

De medische dossiers van Arafat, die in de buurt van Parijs in 2004 overleed, zeggen dat hij een beroerte heeft gehad als gevolg van een bloedaandoening. Veel Palestijnen blijven echter geloven dat Arafat is vergiftigd door Israël, omdat hij een obstakel was voor vrede. Israël heeft elke betrokkenheid ontkend. Anderen beweren dat hij aids had.

Documentaire
In opdracht van het televisienetwerk Al-Jazeera heeft de Lausanne University Institute of Radiation Physics (stralingsfysica) Arafats bezittingen geanalyseerd als onderdeel van een documentaire. In de documentaire zijn ook bijdragen van de weduwe van Arafat, Suha.

De wetenschappers vertelden Al-Jazeera dat zij "aanzienlijke" sporen van polonium-210 hadden gevonden in objecten, inclusief op Arafats handelsmerk de keffiyeh, het traditioneel hoofddeksel dat hij droeg. Naar aanleiding van de documentaire, heeft Arafats familie papieren ingediend bij de Franse autoriteiten met het verzoek voor een onderzoek. Aanklagers hebben besloten een moordonderzoek in te stellen.

Analyse overblijfselen
Vorige week zeiden de Zwitserse wetenschappers dat ze toestemming van Suha Arafat en de Palestijnse autoriteiten hadden om naar Ramallah te reizen om zijn overblijfselen te analyseren. Arafat heeft de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie 35 jaar geleid en werd de eerste president van de Palestijnse Autoriteit in 1996. In oktober 2004 werd hij ernstig ziek en overleed hij twee weken later in een Frans militair hospitaal. Hij is 75 geworden.

De Franse artsen die gebonden zijn aan privacy regels hebben de informatie over de toestand van Arafat niet vrijgeven. In 2005 kreeg de New York Times een kopie van de medische dossiers van Arafat, waarin was aangegeven dat hij stierf aan een zware hersenbloeding als gevolg van een bloedaandoening die was veroorzaakt door een onbekende infectie. Experts die de dossiers hebben beoordeeld vertelden de krant dat het zeer onwaarschijnlijk is dat hij was overleden aan aids of vergiftigd was.

Polonium 210 is een zeer radioactief en giftig element, dat in lage doses aanwezig is in voedsel. Het lichaam maakt van nature kleine hoeveelheden aan. Polonium kan worden vervaardigd door het beschieten van neutronen. Het wordt gebruikt in de industrie en is zeer gevaarlijk als een grote dosis wordt ingenomen. Externe blootstelling aan deze stof heeft geen enkele risico. Het komt ook voor in tabak.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May