Asabina: Overheid moet nu met parkeerbeleid komen
29 Aug 2012, 10:00
foto
'Parkeerwachter' aan de Burenstraat. (Foto: Raoul Lith)


Parkeren in Suriname begint volgens parlementariër Ronny Asabina (fractieleider BEP) excessen op te leveren die niet langer te controleren zijn. Niet alleen in de binnenstad, maar nu ook in de woonwijken is parkeren een groeiend probleem.

De economische ontwikkeling en onvoldoende openbaar vervoer met slechte kwaliteit zijn mede veroorzakers van het probleem. Asabina zegt dat het tijd wordt dat de overheid eindelijk gaat werken aan een parkeerbeleid. Hij wil een maatschappelijke discussie op gang brengen en ziet graag dat vanuit De Nationale Assemblee daarop wordt ingespeeld.

Chaotische situatie
Asabina zegt aan Starnieuws dat het parkeerprobleem de bereikbaarheid van de binnenstad in gevaar brengt. Het gemis van een parkeerbeleid maakt het nog erger en zorgt voor ongelijkheid en een ‘wild west’ situatie, zonder parkeernormen en tarieven waarin ook de verkeerspolitie betrokken is geraakt. “We hebben geen parkeerbeleid met tarieven, maar de politie deelt wel parkeerboetes uit”, constateert hij. De chaotische situatie in het verkeer kenmerkt zich door alle soorten verkeer. Van fietsen, driewielers voor mensen met een beperking, de zogenaamde ‘boeriki wagi’, zwaar materieel, tot vrachtwagens.

Het beleid dat ontwikkeld moet worden zal volgens Asabina, regulerend en faciliterend moeten zijn. Het aantal particuliere parkeerplaatsen kan de groei en toename van het verkeer niet aan. De vraag is groter dan het aanbod en is er geen eenduidig beleid voor deze parkeerhavens met een vastgesteld tarief. In het beleid zal een aansprakelijkheidsverzekering opgenomen moeten worden. “De overheid moet zich inspannen om de overstap naar de stadsrand te stimuleren, dat moeten wij al alvast doen. Ik denk hierbij aan shuttleverbindingen naar het centrum. Als je uitgaat van de werkelijke kosten van een auto per kilometer dan is een overstap eigenlijk altijd voordeliger”, meent Asabina.

Overheidsdiensten
Om het parkeerproblemen in binnenstad te vermijden, moeten bepaalde functies naar de rand van de stad worden geplaatst. Dit zal betekenen dat er een herontwikkeling van de binnenstad zal moeten plaatsvinden. Overheidsgebouwen horen volgens Asabina zeker niet thuis in het uitgangscentrum.

“Ik heb het hier over stedelijke herontwikkeling De overheid moet weg van het uitgaanscentrum”, vindt het assembleelid. Hij verwijst hier naar kantoren als de belastingdienst, het commissariaat en ministeries als dat van Regionale ontwikkeling. “Ook de overheid heeft een zorg en een plicht naar haar klanten om bereikbare, betaalbare en veilige parkeervoorzieningen te realiseren”, meent Asabina.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May