Commewijne pakt suikerindustrie aan
27 Aug 2012, 01:30
foto


Als het aan de initiatiefnemers van Commewijne Suiker Industrie NV i.o. ligt, zal Suriname binnen vijf jaar in zijn eigen suikerbehoefte kunnen voldoen. Te Plantage Siparipabo, 46 kilometer verwijderd van Meerzorg, is zondag het naambord onthuld van de Commewijne Suiker Industrie NV.

De initiatiefnemers zijn manager Qu Bolin uit China, zijn assistant Wangsantana en Lieuw. Wangsantana heeft 35 jaar bij de suikerfabriek Mariënburg gewerkt. Bij de onthulling waren aanwezig vertegenwoordigers van de ministeries van Regionale Ontwikkeling, Ruimtelijke ordening Grond-en Bosbeleid (RGB), directeuren van het kabinet van de president, KKF-functionarissen en vertegenwoordigers van de Chinese ambassade.

De opzet is om uiteindelijk 3.000 tot 4.000 hectare in cultuur te brengen. De grondaanvraag ligt bij het ministerie van RGB. Behalve suiker voor in eerste instantie de binnenlandse markt, willen de initiatiefnemers van het restmateriaal melasse, toiletpapier en veevoer produceren. Het bedrijf begint in het eerste jaar met 50 werknemers om in het vijfde jaar te eindigen met 600, waarvan 100 uit China.

De investeerders hebben een kapitaal van US 5 miljoen dollar en denken in de eerste drie jaren ongeveer US 3 miljoen dollar te investeren. Na zes jaar moet volgens het bedrijfsplan, winst worden gemaakt.
Suriname importeert zijn suiker uit buurland Guyana, terwijl ook de Surinam Alcoholic Beverages (SAB) haar melasse voor de rumproductie daar vandaan haalt.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May