Amerikaanse astronaut Neil Armstrong is niet meer
25 Aug 2012, 17:50
foto
Neil Armstrong (Foto: Nasa)


De eerste man die voet zette op de maan, de Amerikaanse astronaut Neil Armstrong, is overleden. Hij is 82 jaar geworden. Zijn familie zegt dat hij overleed aan de complicaties van een hartoperatie die hij eerder deze maand had ondergaan.

Armstrong liep op 20 juli 1969 op de maan. Die gebeurtenis gaat de geschiedenis in als “een kleine stap voor een mens, een grote sprong voor de mensheid". Vorig jaar november kreeg Armstrong de ‘Congressional Gold Medal’, de hoogste Amerikaanse burgerlijke onderscheiding.

Hij was de commandant van het ruimtevaartuig ‘Apollo II’. Armstrong en collega-astronaut Edwin "Buzz" Aldrin liepen bijna drie uur op de maan. Die missie was zijn laatste ruimtevlucht. Hij verliet de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie Nasa in 1971 om luchtvaartkunde te doceren.

Onwillige held
Armstrong werd in 1930 geboren en groeide op in Ohio. Hij was zes jaar toen hij zijn eerste vlucht nam met zijn vader, wat bij hem een levenslange passie voor vliegen opwekte. Hij vloog straaljagers tijdens de Koreaanse oorlog in de jaren 1950 en voegde zich in 1962 bij het Amerikaanse ruimtevaartprogramma.

Ingewijden zeggen dat Armstrong altijd bescheiden is gebleven en zich nooit liet vangen in de glamour van ruimteverkenning. "Ik ben, en zal altijd, een naïeve ingenieur met witte sokken zijn," zei hij in februari 2000, tijdens een zeldzaam publieke optreden.

In een verklaring prees zijn familie hem als een "onwillige Amerikaanse held die met trots zijn natie heeft gediend, als een marine gevechtspiloot, testpiloot en astronaut".
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May