Verkeersongevallen en zelfdoding licht gestegen
24 Aug 2012, 12:00
foto
De arts Widiya Punwasi presenteert cijfers over de voornaamste doodsoorzaken in het land.


Het aantal mensen dat sterft aan hart- en vaatziekten en aids neemt af. Dood door verkeersongevallen en suïcide vertoont een lichte stijging. Dit blijkt uit de cijfers die gepresenteerd zijn over ‘Doodsoorzaken in Suriname 2010-2011’.

Minister Michel Blokland van Volksgezondheid gaf na de presentatie van de arts Widiya Punwasi aan dat de cijfers een goed beeld scheppen over de gezondheidstoestand in Suriname. Het is ook duidelijk waar er dringend in geïnvesteerd moet worden om de kwaliteit van het leven te verbeteren. De cijfers zullen dienen als grondslag voor het maken van beleid om de sterfte door ziekten te verminderen. Voor het realiseren van de millennium development goals is Suriname op de goede weg daar de cijfers aangeven dat dood door, onder andere, aids en hart- en vaatziekten een dalende trend vertonen.

Toegankelijkheid gezondheidszorg
De gepresenteerde cijfers geven ook specificaties aan wat de voornaamste doodsoorzaken zijn van de bevolkingsgroepen in de verschillende districten. In het ontwikkelingsplan 2012-2016 is de volksgezondheid geïdentificeerd als de belangrijkste pijler voor ontwikkeling. “Het is een gezonde bevolking die de ontwikkeling duurzaam kan dragen.” Daarom heeft de regering besloten onder andere het ministerie van Volksgezondheid te depolitiseren, stelt het ministerie in een persbericht.

In het jaar van actie en prestatie zoals aangegeven door president Desi Bouterse, moeten zaken rond volksgezondheid dringend aangepakt worden. Zo zijn onder andere de toegankelijkheid en de bereikbaarheid van goede gezondheidszorg voor een ieder een voorwaarde. Daarnaast is het bevorderen van een gezonde leefstijl belangrijk om te voorkomen dat mensen ziek worden, zei Blokland bij de presentatie.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May