Surinaamse selecties gereed voor Schaakolympiade
24 Aug 2012, 03:00
foto


De selecties die Suriname zullen vertegenwoordigen tijdens de 40e Schaakolympiade in Istanbul, Turkije staan op punt van vertrek. Aan deze olympiade zullen een heren én een damesteam van Suriname meedoen.
De Schaakolympiade is het grootste schaakevenement in de wereld en wordt 2-jaarlijks gehouden.


Er hebben zich 159 landen geregistreerd voor deelname aan het evenement dat gehouden wordt van 27 augustus tot en met 12 september. Suriname heeft al negen keer meegedaan aan een Schaakolympiade. Vanaf 2006, toen het evenement in Turijn werd gehouden, wordt er ook een damesteam afgevaardigd. De schaakteams zullen verblijven in het luxueus hotel: Green Park Merter, samen met landen als Aruba en Nederlandse Antillen.

Bijzondere leermomenten
De ervaringen die de schakers op zo een wereldevenement opdoen is bijzonder groot vanwege de gelegenheid om tegen internationale Meesters en Grootmeesters uit te komen. In het verleden zijn er tijdens de olympiades bijzondere prestaties geleverd door de Surinaamse schakers. De beste prestaties zijn afkomstig van Dewperkash Gajadin. Het is hem gelukt om in 1984 een bronzen medaille te winnen op de Schaakolympiade te Thessaloniki, Griekenland en ook behaalde hij in 2010 tijdens de Schaakolympiade te Khanty-Mansiysk, Rusland als eerste Surinamer de titel: Fidemeester.

De schaakteams bestaan elk uit vijf spelers. De spelers zijn geselecteerd op basis van Grand-Prix punten welke ze tijdens de de nationale landskampioenschappen van 2011 en 2012 konden vergaren.
Het herenteam dat Suriname zal vertegenwoordigen wordt gevormd door:
1. Romario Sanches (CSV)
2. FM Dewperkash Gajadin (SV Rukhmania)
3. Viresh Giasi (SV Rukhmania)
4. CM Roger Matoewi (SV Caissa’83)
5. Calvin Tjong Tjin Joe (SV Rukhmania)

Het damesteam wordt gevormd door:
1. Rosangela Dos Ramos (SV Het Jonge Paard)
2. WCM Ekaterina Naipal (SV Rukhmania)
3. WCM Tesora Ooft (SV Het Jonge Paard)
4. Renusha Gajadin (SV Rukhmania)
5. Sabrina Dos Ramos (SV Caissa’83)

Bij de heren zullen de drie jeugdigen Romario Sanches (landskampioen 2012), demikampioen Viresh Giasi en jeugdkampioen Calvin Tjong Tjin Joe voor het eerst meedoen aan de Schaakolympiade.
Bij de damesselectie zal Renusha Gajadin haar debuut maken; alle andere dames hebben al eerder meegedaan aan een olympiade.

De teams vertrekken op 26 augustus naar Nederland en van daaruit zullen ze samen met de dames Ekaterina Naipal en Renusha Gajadin, die hen daar opwachten, verder afreizen naar Turkije. De wedstrijden zullen live via internet te volgen zijn.

Vishay Hardwarsing
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May