Inkoopmanagersindex Eurozone 'verwijst naar nieuwe recessie'
23 Aug 2012, 14:00
foto
De rode lijn geeft de PMI van de Eurozone aan en de witte lijn die Duitsland, de sterkste economie in de zone.


De economie van de eurozone zal in het derde kwartaal (juli-september) tussen de 0,5% en 0,6% inkrimpen. De cijfers suggereren dat de zone afstevent op haar tweede recessie in drie jaar, zegt een nauw bekeken onderzoek.

De economie wordt gemeten aan de hand van de inkoopmanagersindex (PMI, Purchasing Managers Index). De Markit Flash Eurozone PMI Composite Output Index, die nieuwe orders meet in de verwerkende industrie en diensten, was in augustus 46,6 en in juli 46,5. Een score lager dan 50 betekent inkrimping. De productie in zowel de industrie- als de dienstensector is gedaald, zegt Markit in een verklaring.

Dit is de zevende maand opeenvolgende maand waarin de particuliere sector van de eurozone terugvalt. Bob Dobson, senior econoom bij Markit zei dat de PMI over augustus de huidige kijk op de economie versterkt dat deze zal terugvallen in een recessie in het derde kwartaal van 2012. "Al met al zou de data over de maanden juli en augustus historisch in overeenstemming zijn met het BBP (bruto binnenlands product) dat kwartaal-op-kwartaal daalde met ongeveer 0,5% -0,6%. Er zal een aanzienlijke sprong in september nodig zijn, om deze vooruitzichten te veranderen."

Technische recessie
De economie in de eurozone kromp in het tweede kwartaal met 0,2%. Een recessie wordt over het algemeen gedefinieerd als twee opeenvolgende kwartalen een negatieve groei hebben. Julien Manceaux, senior econoom bij ING, zei: "De samengestelde PMI geeft nog steeds een vermindering van activiteiten aan in de eurozone als geheel. Volgens ons bevestigt dit dat de daling van het BBP van de eurozone in het tweede kwartaal, waarschijnlijk de eerste etappe is van een technische recessie."

Zelfs Duitsland, de sterkste economie van de eurozone, toonde een snellere daling van de productie. Zijn index daalde tot een 38-maands dieptepunt tot 47,0. In juli was dat nog 47,5. De bevindingen zijn in contrast met meer positief nieuws over de overheidsfinanciën van Duitsland, die voor de eerste zes maanden van het jaar weer zwart waren. Destatis, het federale bureau voor de statistiek van Duitsland, maakte bekend dat de overheidsfinanciën uit de rode cijfers waren.

Lichtpuntjes
De Duitse overheidsrekeningen vertoonden een overschot van 8,3 miljard euro, ongeveer 0,6% van het bruto binnenlands product. De nieuwe cijfers zijn grotendeels te danken aan lage werkloosheidscijfers. Maar in het tweede kwartaal noteerde Duitsland een economische groei van 0,3%, een daling vergeleken met het eerste kwartaal dat een groei van 0,5% had. De groei kan nog verder dalen, als Markit’s onderzoeken juist blijken te zijn.

In Frankrijk is de productiedaling vertraagd. Het land scoorde een samengestelde PMI-output index dat oploopt tot een half jaar hoog cijfer van 48,9. Sommige analisten zien echter lichtpuntjes in de Markit cijfers.

Marie Diron, senior economisch adviseur van de Ernst & Young Eurozone Forecast, zei dat de data "tekenen van stabilisatie" vertonen in de economie van de eurozone. “Het ondersteunt onze mening dat, hoewel deze waarschijnlijk verder zal krimpen, de economie van de eurozone niet valt van een klif." Volgens haar laten de onderzoeken voor zowel Duitsland als Frankrijk betere resultaten zien voor de verwerkende industrie dan de vorige maand.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May