Asabina: Wetgeving afstemmen op maatschappelijke realiteit
23 Aug 2012, 02:00
foto
BEP-fractieleider Ronny Asabina


Suriname, De Nationale Assemblee bij uitstek, zal het maken van wetten moeten afstemmen op de maatschappelijke realiteit. BEP-fractieleider Ronny Asabina vindt dat het parlement de laatste tijd zich teveel heeft geconcentreerd op het behandelen en aannemen van wetten die op last van buitenlandse organisaties worden gemaakt en aangenomen.


Asabina zei tijdens de behandeling van de wet toezicht op geldtransactie kantoren, dat deze op last van regionale en internationale instituten onder de hamer is van parlement. Volgens hem heeft het ontwerp geen samenhang met andere soortgelijke wetten. Hierop hebben eerder ook de parlementariërs Chandrikapersad Santokhi (Nieuw Front/VHP) en Carl Breeveld van DOE, op gewezen. Asabina vindt dat er een eigen agenda met prioriteiten moet komen. Die prioriteiten moeten getoetst worden aan de werkelijke situatie in het land en niet slechts op de regionale en internationale verantwoordelijkheden.

Grondige evaluatie
Bij de wet toezicht op geldtransactiekantoren, mist Asabina het Surinaamse fenomeen van geldschieterskantoren. “Wie weet zal in de praktijk blijken dat deze geldschieters veel meer en belangrijke transacties plegen dan bij banken het geval is. Wanneer er regulering komt, kunnen we dan ook de negatieve effecten ervan bestrijden”, meent hij. Hetzelfde geldt voor de geldwisselkantoren en de goud opkoopplaatsen. “Brazilianen verkopen daar niet alleen maar hun goud, zoals in de wet is aangegeven, maar zetten goud om in valuta en plegen ook transacties door hun geld over te laten maken naar hun familie in het buitenland”, legt de parlementariër uit.

Asabina zegt in het geheel de relatie en de samenhang te missen, maar erger nog worden belangrijke aspecten die betrekking hebben op de wetten niet besproken. De politicus heeft in het parlement gevraagd dat er een diepgaande evaluatie wordt gemaakt of de bestaande wettelijke bepalingen hun doel, namelijk het bevorderen van de integriteit van het financiële stelsel via de regulering hebben bereikt. “Ook moeten wij vaststellen welke wetten ontbreken. Eerder heb ik een aantal opgesomd. Waar het omgaat is dat de kwaliteit van het financieel toezicht en beheer up to date moet zijn. Wij moeten gaan naar volledige harmonisatie van bepaalde wettelijke bepalingen en richtlijnen”, betoogt Asabina.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May