Probleem kinderen met overgewicht krijgt nationale aanpak
23 Aug 2012, 06:00
foto
De kinderen spelen in het water tijdens het derde Prisiri Fit Camp. (Facebook foto PFC)


Gezonde voeding wordt vrijwel nergens gepropageerd en degenen die dat wel doen zijn roependen in de woestijn. Het aanbod van ongezonde voeding neemt toe en kinderen bewegen steeds minder. “We hollen echt de verkeerde kant op”, meldt een bezorgde Bastiaan de Boer. Hij is fysiotherapeut en praktijkhouder van BoeroeSwing Paramedische Praktijk, die dit jaar voor de derde keer Prisiri Fit Camp organiseert. 25 kinderen met overgewicht zijn op de OS III te Meerzorg om deel te nemen aan Prisiri Fit Camp. Het kamp wordt vrijdag afgesloten.

Mogelijk heeft De Boer met het uitspreken van zijn vrees toch gehoor gevonden bij het ministerie van Sport en Jeugdzaken. Vijf dagen voor aanvang van het kamp kreeg de leiding te horen dat het project geadopteerd is door het ministerie, met goedkeuring van de Raad van Ministers. Bij de opening waren zelfs twee ministers aanwezig: die van Sport en Jeugdzaken en die van Volksgezondheid. “Het lijkt erop dat we nu echt op weg zijn naar een nationale aanpak van het probleem van kinderen met overgewicht”, laat de kampleiding zich verheugd uit.

Nieuwe leefstijl
Een nationale aanpak van het probleem begint met het motiveren van de kinderen om gezondere keuzes te maken. Ze verblijven een week op de school en ontdekken daar het belang van een gezonde leefstijl. Samen met hun ouders leren zij om actief aan de slag te gaan om de nieuwe leefstijl meteen in de praktijk te brengen, in een week van intensief en gevarieerd bewegen, gezonde voeding en maatschappelijke begeleiding. Fysiotherapeuten, een diëtist, sociaalpedagogen en ervaren groeps- en kampleiders leveren allemaal op vrijwillige basis hun bijdrage.

Prisiri Fit Camp heeft intussen niet alleen lokale erkenning gekregen. Eind vorig jaar sleepte het project maar liefst twee Caribische prijzen in de wacht voor het voedingsonderdeel van het kamp. Suriname won de tweede prijs in de Caribbean Nutrition Competition en ook nog een prijs voor de ‘most creative nutrition promotion project’. Hiermee is Suriname op de kaart gezet als land dat aandacht besteedt aan de promotie van gezonde voeding bij de jeugd, geeft De Boer aan.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May