Melkboeren willen geen hoger percentage alcoholtest
22 Aug 2012, 09:30
foto
De VSMB dinsdagavond in spoedvergadering bijeen in de recreatiezaal te Reebergproject.


Laurence Pereira, voorzitter van de Vereniging Surinaamse Melkboeren (VSMB), heeft dinsdagavond zijn leden niet kunnen overtuigen om te stemmen voor een hoger alcoholpercentage bij de melkkeuring. “We hebben ze voorgehouden die alcoholtest de komende anderhalve tot twee maanden te verhogen naar 76%”. De meerderheid heeft er niet voor gekozen en stemde voor de wettelijke bepaling van 70%.

Pereira hield de boeren voor dat de verhoging alleen zou gelden in de periode totdat de elektronische meetapparaten aangeschaft waren. Deze apparaten zijn voorgesteld aan de minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij, Hendrik Setrowidjojo, om zekerheid te bieden bij controlewerkzaamheden van de Melkcentrale. Bij deze meters komt er geen alcohol aan te pas, en er zijn meerdere dingen die je tegelijkertijd kan meten. Om zaken vlot te laten lopen, heeft de minister ook aangeboden voor te schieten voor de meters.

Heftige emoties
Op de vergadering in de recreatiezaal van het Reebergproject, waar het af en toe er heftig aan toeging, waren heel wat boeren het met elkaar eens dat niet alleen het controlesysteem aangepast moet worden. Zij vinden dat ook de leiding van de Melkcentrale moet worden vervangen. De boeren menen dat de directie niet capabel is. De VSMB-leden onderschrijven dat apparaten die aangeschaft worden, efficiënt zijn. Op deze manier wordt ook de productie gestimuleerd.

Pereira legt uit hoe de melktest plaatsvindt. “Er wordt 10 ml melk genomen uit een melkbus en 10 ml alcohol, in dit geval van 70%. Deze worden dan samengedrukt en daarna geschud. Als die melk gaat klonteren of schiften dan is die melk niet goed. Die hele melkbus”, legt Pereira uit. Als het percentage omhoog gaat, wil dat zeggen dat die melk hygiënischer getest is, maar meer boeren vallen dan buiten de boot.

Raoul Lith
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May