Traditioneel 'Lichtjesfeest' aan De Craneweg met 'Bodo'
20 Aug 2012, 15:30
foto
De constructie met 32 flessen van Soelistiyan Kadjan aan De Craneweg. (Foto: Edward Troon)


Soelistiyan Kadjan hangt het laatste flesje met diesel in de lichtjes constructie voor zijn woning in De Craneweg. Zodra de zon onder is, worden de lonten in de flesjes aangestoken. “Wij zijn geen Moslims, maar belijden het Javanisme,” vertelt de 37-jarige Kadjan aan Starnieuws. “Dit is iets van generaties, het is traditie van De Craneweg geworden. Religie, etniciteit of cultuur speelt hier geen rol meer. Iedereen doet mee. Wij zijn tenslotte allemaal Surinamers en vieren het Ied ul Fitr feest, net zoals wij ook Kerst of Nieuwjaar vieren”.

De Craneweg en Javaweg in het district Wanica staan bekend om de uitbundige viering van ‘Bodo’ met lichtjes opgezet in een grote variëteit van vormen. De bewoners starten met het aanmaken van de lichtjes op verschillende dagen, toch heerst er een zekere competitie tussen hen.

Traditie
“Het aanmaken van de lichtjes voor de deur van ons huis, symboliseert tenminste één keer in het jaar de harmonie tussen ons. Mijn vader is meer dan 40 jaar geleden ermee begonnen en ik zet de traditie voort”, legt Kadjan uit. Hij ontwerpt elk jaar een nieuw model voor zijn lichtjes. In 2010 heeft hij met zijn ‘lichtjes truck’ de eerste prijs gewonnen in een door de buurt opgezette competitie. Kadjan heeft in het verleden vele figuren ontworpen en eenmaal zelfs de fiets van zijn jongere zus Kitty erin verwerkt. “Voor zijn 2012 ontwerp heeft hij dagen lopen piekeren”, verklapt Kitty. De kunstenaar lacht als hem wordt gevraagd wat zijn constructie voorstelt. “Het is gewoon een vorm die ik in mijn hoofd kreeg”, antwoordt hij.

Het lichtjes festival van De Craneweg trekt veel bekijks. Auto’s rijden langzaam door de onverharde weg en een stofwolk ontstaat boven de huizen. Samen met de walm van de diesellampen geeft het de straat een mysterieuze gloed.
“Vroeger deden veel meer buurtbewoners mee met de lichtjes-traditie”, zegt Kadjan. “Maar de tijden zijn veranderd, alles is duur geworden. Diesel is duurder geworden, budgetten zijn beperkt en mensen gebruiken dan ook minder lichten. Ik heb 32 flessen met diesel en een doek als lont gebruikt. Dus daar brandt ongeveer 50 SRD op”.

Edward Troon
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May