SMA heeft veel bereikt met giften
20 Aug 2012, 10:05
foto
De moskee-bijdrage is belangrijk voor de SMA. (Foto: Ranu Abhelakh)


Bij de ingang van het SMA Multifunctioneel Centrum staan collectebussen beplakt met twee soorten stickers: 'Moskeebijdrage' en 'Zakaat'. Hadji Michel Soebhan, voorzitter van de Surinaamse Moeslim Associatie (SMA), zegt aan Starnieuws, dat met de maandelijkse moskeebijdrage onder andere het Multifunctioneel Centrum is gebouwd. Het geld wordt gebruikt om de gebouwen te onderhouden en uit te breiden. “Dit terrein is 4 ha groot en met veel moeite van de overheid gekregen”, zegt Soebhan. “Er komt een kinderhuis, een bejaardenhuis, een cyber café, een crèche, een bibliotheek en een medisch centrum. Ook een lagere-, mulo- en vwo school. Een kinderspeeltuin, park, voetbalveld en trimbaan zijn ook gepland.

Voor vandaag is er een nationale feestdag, Ied-Ul-Fitr, afgekondigd door de regering. De meeste moslims hebben gisteren in Suriname én wereldwijd het einde van de Ramadan gevierd. Deze vrije dag wordt gebruikt om uit te rusten.

Deel je vreugde
Hadji Soebhan vertelt dat het vasten meerdere doelen heeft. Niet alleen het religieuze persoonlijk doel, maar ook het gemeenschappelijk belang. “Tijdens de vastenmaand hebben we honger en dorst geleden,” zegt Soebhan. “Het is zaak dat wij nu gaan beseffen wat armoedige en behoeftige mensen voelen en hoe zij het hebben. Mensen die het willen, maar zich de basisbehoeften niet kunnen permitteren. Soms moeten die mensen hun kinderen met honger laten slapen omdat zij geen geld hebben voor voedsel”, zegt Soebhan.

“Wij mensen die het misschien goed hebben, moeten beseffen dat anderen ons nodig hebben. Er wordt zoveel verspild aan onnodige zaken, terwijl andere mensen verstoken zijn van de meest noodzakelijke dingen als primaire levensbehoeften. Daarom zegt de Islam: “deel jouw vreugde met ze”. Geef die mensen iets dat ze het feest ook kunnen vieren en betaal ook de ‘zakaat’ wat de ‘armenbelasting’ genoemd wordt. Ik vind dat woord helemaal verkeerd. Het is een recht en geen armenbelasting. Iemand zei eens tegen mij: ‘Hadji die mensen zijn al arm, moeten ze dan ook nog belasting betalen, dat kan toch niet’. Eigenlijk moet de naam veranderd worden in ‘armenrecht’. Het is het recht van de armen om van de welgestelden enige steun te ontvangen”, stelt Soebhan.

Edward Troon
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May