Julian Assange: Stop heksenjacht Wikileaks
19 Aug 2012, 19:00
foto
Julian Assange (Foto: Reuters)


Julian Assange heeft er bij de Verenigde Staten op aangedrongen zijn "heksenjacht" tegen Wikileaks, te beëindigen. Zijn oproep is zijn eerste publieke sinds hij zijn heil zocht in de ambassade van Ecuador in London.

Assange riep ook op tot vrijlating van Bradley Manning, die in afwachting van zijn proces in de Verenigde Staten vastzit op beschuldiging van het lekken van geheime documenten op de Wikileaks site. Hij sprak vanaf het balkon van de ambassade en bedankte de Ecuadoraanse president, die hem asiel heeft verleend.

Assange kijkt aan tegen uitlevering aan Zweden waar er aanklachten over seksuele misdrijven tegen hem lopen. Hij ontkent die aantijgingen. De 41-jarige zei ook dat Washington de “oorlog tegen klokkenluiders” moet stoppen. “De Verenigde Staten moeten beloven dat zij niet zal proberen onze staf en supporters te vervolgen.” Hij voegde eraan toe: “De Verenigde Staten moeten voor de wereld beloven dat zij journalisten niet zullen vervolgen, omdat zij de sluier lichten van de geheime misdaden van de machtigen.”

Grootscheeps onderzoek
De Verenigde Staten wordt voor de keus gesteld om “de revolutionaire waarden waarop zij gefundeerde zijn” opnieuw te bevestigen of “ons allemaal te sloepen in een gevaarlijke en onderdrukte wereld waarin journalisten het zwijgen wordt opgelegd door angst voor vervolging en waarin burgers moeten fluisteren in het duister.”

Washington is bezig met een grootscheeps onderzoek naar Wikileaks, die massa diplomatieke stukken heeft gelekt, wat voor verschillende overheden en internationale bedrijven heel erg gênant was. Ze vermoeden dat Bradley Manning, een 24-jarige analist van de geheime dienst in het Amerikaans leger die heeft gediend in Irak, de documenten van de Amerikaanse regering heeft gelekt naar Wikileaks. Hij zal voor de Krijgsraad moeten verschijnen. In een interview voor de Amerikaanse televisie in 2010, ontkende Assange dat hij Manning maar enigszins kende.

Uitleveringswet

Assange bedankte zijn aanhangers, van wie velen een wake houden buiten het gebouw in Knightsbridge. Over het politiebezoek woensdag aan de ambassade, zei hij “binnen de ambassade als het donker is, kan ik politieteams horen uitzwermen in het gebouw vanuit de interne brandtrap. Maar ik wist dat er getuigen zouden zijn. En dat zijn jullie.”

"Als het Verenigd Koninkrijk de Verdragen van Wenen die nacht niet overboord heeft gegooid, is het omdat de wereld keek, en de wereld keek, omdat jullie aan het kijken zijn”, sprak Assange. Het is een gevestigd internationaal verdrag dat het de lokale politie en veiligheidsdiensten niet is toegestaan om een ambassade te betreden, tenzij er uitdrukkelijke toestemming is van de ambassadeur.
Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft laten weten dat het zich zal blijven inzetten voor een oplossing op basis van onderhandelingen, maar dat het op grond van de uitleveringswet, Assange zal arresteren als hij de ambassade verlaat.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May