"Abop ready voor 2015"
19 Aug 2012, 00:00
foto
Met handopsteking en zeggen te willen werken voor Abop, verklaart Brunswijk het jongerenbestuur van de afdeling Marowijne voor geïnstalleerd. (Foto: Isaak Poetisi)


"ABOP is ready. In 2015 is het niet meer nodig om propaganda te maken." Woorden van een zelfverzekerde ABOP-leider Ronnie Brunswijk. Hij was zichtbaar onder de indruk van de opkomst van ruim 5.000 partij-aanhangers vrijdagavond tijdens een massameeting in het Ronny Brunswijk stadion. "Ik weet dat ik kan rekenen op de ondersteuning van Marowijne", liet hij zich ontvallen.

Bij deze gelegenheid is het dertien leden tellend jongerenafdelingsbestuur van Marowijne geïnstalleerd onder voorzitterschap van Gill Nasa. De ondervoorzitter is Stefanus Ligorie, terwijl Ivan Francis de functie invult van 1ste secretaris en Ronniella Brunswijk die van 1ste penningmeester. Joel Martinus alias Bordo is de algemene adviseur van de jongerenvleugel van Abop.

Met het opspelden van een badge en het omhangen van een lendendoek, moesten de jongeren uit volle borst beloven dat zij zullen werken voor de partij. De jongeren hebben op hun beurt als waardering voor hun voorzitter, hem omhangen met tien lendendoeken als symbool voor het behalen van de tien beschikbare zetels bij de verkiezingen van 2015.

Gratis tanken
Het Brunswijk stadion was sinds de middaguren tot barsten toe gevuld met enthousiaste partij-aanhangers compleet met vlaggen en gele kleding. Enkele vrouwen hebben heel creatief figuurtjes geknipt in hun gele Abop-truitjes. Gedurende de hele middag tot de aanvang van het officiële gedeelte was er voor Moengo een ongewoon lange file op de Lijnweg, mede doordat taxichauffeurs gratis mochten tanken bij Texaco Moengo om partij-aanhangers te vervoeren. Vanuit dit servicestation is het jongerenafdelingsbestuur van Marowijne in een limousine, begeleid met drumband en majorettes en duizenden aanhangers getogen naar het Brunswijk stadion.

Tijdens deze bijeenkomst werd de partijleider de hemel ingeprezen. DNA-lid Martinus Bee beet de spits af in de rij van sprekers. "Wie van de overige politieke leiders hebben getoond het hart op de juiste plaats voor jullie te hebben", vroeg hij aan de aanwezigen. "Brunswijk", antwoordde de uitzinnige aanhang. "Zolang de woningen, ziekenhuizen, scholen er niet staan en schoolprestaties in Marowijne benedenmaats blijven, zal Abop in het machtscentrum moeten zijn. Conform de visie van de partij op ontwikkeling, is goed onderwijs van eminent belang voor de ontwikkeling van de jeugd", zegt Bee.

Jeugd is toekomst
De grote opkomst van de jeugd bij deze massameeting is Bee en de partijleiders niet onopgemerkt gebleven. Parlementariër Walter Bonjaski van Sipaliwini ziet in de jeugd de toekomst van de partij. "Het is de jeugd, die bij de verkiezingen van 2015 de boodschap van Abop verder zal vertellen", stelt Bonjaski.

Minister Alice Amafo van Sociale Zaken en Volkshuisvesting was vermoedelijk onder de indruk van de massale opkomst. "Ik mag niet bang zijn voor Marowijne", zegt Amafo. Volgens haar is de kracht “die ons moet sterken om van elkaar te houden in Suriname, liefde.” Ze is ervan overtuigd dat de jongerenvleugel de ruggengraat is om de partij naar grote hoogten te brengen.

Stimuleren ondernemerschap
"Ik draag de jeugd op aan u". Met deze woorden wees voorzitter Nicolaas Priesierie namens het presidium van A Combinatiepartner Seeka de Abop-leider dat de jongeren de toekomst zijn. "We moeten denken aan werkgelegenheid en meer scholingsmogelijkheden voor de jeugd", merkt Priesierie op. Voor de Seeka-leider is het daarbij van belang de jongeren, door het scheppen van die onderwijs mogelijkheden langer te behouden voor ontwikkeling Marowijne. Het stimuleren van ondernemerschap moet een degelijke basis vormen voor de verdere ontwikkeling na het vertrek van de Suralco.

Martinus, die de motor van deze bijeenkomst was, wil met de inzet van een limousine (kostenplaatsje SRD 7.000) en een professioneel ingerichte podium met lichteffecten nieuwe standaarden neerzetten in Marowijne. Hij stelt in het vooruitzicht dat de Abop-registratie en loterij karavaan binnenkort het district Brokopondo zal aandoen.

Isaak Poetisi
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May