Op zoek naar 'Hilal', de 'nieuwe maan'
18 Aug 2012, 14:00
foto


Vertegenwoordigers van het Nationale Ied Comité en de Stichting der Islamitische Gemeenten in Suriname (SIS) bevonden zich gisteravond op de Wijdenboschbrug op zoek naar de 'hilal', de nieuwe maan. Deze hebben zij niet kunnen waarnemen, waardoor het Ied Ul Fitre gebed vastgesteld is op zondag. Het gebed wordt jaarlijks gehouden op het Onafhankelijkheidsplein en begint om 08.00 uur ‘s morgens. Na de gebedsdienst volgt de 'halal bi halal', waar moslims elkaar vergiffenis vragen voor fouten die zij hebben begaan.

De vastenmaand heeft dit jaar 30 dagen geduurd. Elke Islamitische maand bestaat uit of 29 of 30 dagen. “Wanneer de maan is waargenomen, stappen gelovigen over naar de volgende maand, in dit geval van de maand Ramadan naar de maand Syawaal. Ied Ul Fitre wordt op de eerste dag van deze nieuwe maand gevierd”, legt Sofan Kasto, tweede secretaris van de SIS uit aan Starnieuws.

Het Nationale Ied Comité, waarin verschillende islamitische organisaties zitting hebben, houdt vanavond om 19.00 uur ook een gezamenlijke lofprijzing 'tak biran: Alah ho Akbar - God is de Grootste' op het Plein. Deze lofprijzing is een vast gebruik, en wordt traditioneel ook al in de moskee gehouden. Dit jaar is bedacht om de activiteiten uit te breiden en de 'tak biran' ook op het plein te doen.

Voor de gebedsdienst zondagochtend op het Plein worden 4.000 tot 5.000 mensen verwacht.

Raoul Lith
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May