Eis Rapar/RBN om geen dwangsom te betalen afgewezen
17 Aug 2012, 02:30
foto


De eis van Rapar/RBN in een kort geding om geen dwangsom te moeten betalen aan Stichting Auteursrechten Suriname (Sasur) is door de rechter afgewezen. Het gaat hier om een dwangsom die was bevestigd door het Hof van Justitie nadat in 2006 de kortgedingrechter vonnis had geveld. Rapar/RBN maakte opnieuw een rechtszaak aanhangig om de dwangsom niet te hoeven betalen, maar kreeg nul op het rekest.

In dezelfde zaak die donderdag voorging, had Sasur een tegenvordering ingediend om van de rechter bevestigt te krijgen welke muziekrechten en welk repertoire door de stichting gebruikt worden. De rechter heeft Sasur daarin niet ontvankelijk verklaard.

Eigen verklaring
Opmerkelijk is dat beide partijen, ook omdat het vonnis nog niet is betekend, hun eigen verklaring geven aan de uitspraak die werd gedaan door de kortgedingrechter. Volgens RBN/Rapar wil het niet ontvankelijk verklaren van Sasur zeggen dat er geen royalty’s geclaimd mogen worden van nummers die voorkomen op de websites van de Amerikaanse organisaties BMI en ASCAP en de Indiase IPRS.

Rapar/RBN bevestigt wel dat het beslag dat door Sasur is gelegd, gehandhaafd blijft. Belangrijk is voor Rapar/RBN dat zij geen claims tegemoet zal zien van Sasur. Het enige nummer dat voorlopig niet mag worden afgedraaid, blijft overeind.

Technische fout
Edward Naarendorp, raadsman van Sasur zegt aan Starnieuws dat hoewel het vonnis nog niet is betekend, het niet ontvankelijk verklaren van Sasur niet wil zeggen dat de rechter de stichting heeft verboden op basis van welk repertoire dan ook claims te leggen. “We hebben inderdaad de fout gemaakt om in een executiegeschil een tegenvordering in te dienen. De rechter heeft er niet naar gekeken en het betekent gewoon dat we die vordering in een nieuwe zaak moeten indienen”, zegt Naarendorp.

Naarendorp benadrukt dat Rapar/RBN, gehouden zal worden om de dwangsom te betalen. Volgens Sasur-voorzitter Prim Ramlal, gaat het om de som van SRD 100.000 en de boete die is opgelopen aangezien Rapar/RBN niet heeft betaald toen dat door de rechter was besloten. Dit is in hoger beroep en ook nu weer bekrachtigd. Volgens Ramlal heeft Rapar/RBN willen afdwingen dat voor bepaalde muzieksoorten de Indiase wetgeving in Suriname van toepassing moest zijn. “Rapar en RBN zijn nog lang niet af van Sasur, althans zolang die hun betalingsverplichtingen niet nakomen”, stelt Ramlal.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May