Brunswijk: Albitrouw en Sampie uiterlijk 23 augustus beëdigen
17 Aug 2012, 00:00
foto
A Combinatieleider/ABOP-voorzitter Ronnie Brunswijk.


Assembleelid Ronnie Brunswijk, voorzitter van de A Combinatie en de ABOP, zegt dat er grote problemen zullen ontstaan als Romeo Albitrouw en Heintje Sampie niet beëdigd worden uiterlijk 23 augustus. Als volgens Brunswijk parlementsvoorzitter Jennifer Geerlings-Simons niet op tijd de toelatingsvergadering uitschrijft, dreigt er een patstelling te ontstaan in het college met grote gevolgen voor het land.

De twee kandidaten, die lid zijn van de ABOP, moeten de plaats innemen van Diana Pokie en Waldi Ajaiso. De BEP heeft de assembleeleden teruggeroepen, met sanctionering door het Centraal Hoofdstembureau. Pokie en Ajaiso hebben een kort geding aangespannen tegen de BEP. Er is donderdag geen uitspraak geweest in deze zaak die na de pleidooi is uitgesteld.

Grote gevolgen
Brunswijk zegt aan Starnieuws dat voor alle politieke partijen in het parlement het beste zou zijn wanneer volgens de wet de toelating van Albitrouw en Sampie uiterlijk 23 augustus in een bijzondere vergadering plaatsvindt. Na de bewilliging van Sampie op 23 juli en die van Albitrouw op 24 juli, zijn er volgens de wet 30 dagen waarin de toelating moet plaatsvinden.

Wanneer op 23 augustus de toelating niet heeft plaatsgevonden, betekent het dat Sampie en Albitrouw geen aspirant-leden meer zijn voor De Nationale Assemblee. De A Combinatie heeft door de hele commotie bij de verkiezingen in mei 2010 geen schaduwkandidaten op haar lijst geplaatst.

Albitrouw en Sampie zouden kunnen aanvechten dat zij niet zijn toegelaten, maar dat neemt volgens Brunswijk niets weg van het feit dat het parlement niet volwaardig en voltallig is. Brunswijk merkt op dat in de districten Sipaliwini en Brokopondo, waar de twee opengevallen zetels in het parlement voor zijn, nieuwe parlementsverkiezingen gehouden moeten worden.

Gecompliceerd
Volgens Brunswijk zouden het alleen verkiezingen kunnen zijn voor de A Combinatie, wat door het uittreden van de BEP en de hele commotie in de combinatie al voor heel veel problemen kan zorgen. “Maar er kan van alles gebeuren, waardoor die verkiezingen voor alle partijen gehouden moeten worden en ik weet zeker dat niemand dat nu wil hebben”, zegt Brunswijk.

Simons heeft op vragen van Brunswijk, om de datums in de gaten te houden hem geantwoord dat zij wacht op de uitspraak van de rechter in de zaak waar Pokie en Ajaiso hun royement uit de BEP aanvechten. “Ook al winnen Pokie en Ajaiso die rechtszaak, dan moeten zij het terugroepen nog aanvechten en dat is volgens de terugroepwet niet mogelijk want er is geen beroepsmogelijkheid”, stelt Brunswijk.

Wilfred Leeuwin
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May